IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Disney се възползва от борсовия смут

Компанията изкупи свои акции за 2,4 млрд. долара през август на доста изгодни цени

10:49 | 12.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Disney отприщи цялата си сила върху себе си. Когато акциите на Disney и други медийни компании поевтиняха рязко през август, създателят на „Междузвездни войни“ се възползва от възможността да изкупи обратно свои акции на едва ли не адски ниски цени, пише CNNMoney.

Disney осъществи големи покупки, като агресивно откупи акции за 2,4 млрд. долара. Това признава оперативният директор Томас Стагс пред анализатори по време на пресконференция.

„Пазарът ни даде възможност да купим акциите на значително ниски цени“, коментира той в рамките на събитие, организирано от Bank of America Merrill Lynch. „Ето защо се възползвахме доста от тази възможност“.

През август книжата на Disney навлязоха в мечи пазар, спадайки с 20% от последния отчетен връх. Това се случи на фона на опасенията, че дори мрежата ѝ ESPN е под натиск заради клиенти, които се отписват.

Изказването на Стагс е доста сдържано. Извършените в последно време обратни изкупувания от страна на Disney представляват близо половината от общите покупки за 5,6 млрд. долара, осъществени през тази финансова година.

Покупките се явяват като вот на доверие спрямо текущата стратегия на компанията и сигнал, че директорите считат, че негативните настроения са били леко прекалени.

Разпродажбите започнаха на 4 август, когато Disney публикува смесени резултати за второто тримесечие, но също така оповести забавяне на растежа на абонатите на ESPN. Новините увеличиха опасенията, че Netflix, Amazon Prime и други нововъзникващи платформи набират скорост, водят до отлив на абонати и така изяждат от таксите, плащани от абонатите на кабелните оператори, които са важни за медийните компании.

Опасенията за отлив на абонати потопиха акциите на Disney с 9% на следващия ден. Конкурентите също бяха въвлечени в бурята, като акциите на Discovery Communications се сринаха с 12%, а на Time Warner – с над 8 на сто.

„Мисля, че пазарът реагира пресилено“, заяви в тази връзка Стагс.

Мениджърите на Disney се опитват да уверят инвеститорите относно състоянието на ESPN, рейтинга и непреодолимата сила на абонатите.

Оперативният директор визира способността на ESPN да привлича зрители на различни платформи, измежду които ESPN.com, WatchESPN и други приложения. ESPN носи приходите на кабелните оператори, стимулирайки продажбите на редица местни компании, например.

Книжата на Disney продължават да се възстановяват от паниката, която ги обзе миналия месец. Към момента се търгуват при цена от 103 долара, която е с 31% по-висока спрямо дъното от 78,54 долара, отчетено през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още