IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wal-Mart съди Пуерто Рико заради нов закон

Налогът върху стоки, внесени от филиали на местни компании, се увеличава от 2% на 6,5%

11:40 | 06.12.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Подразделението на Wal-Mart Stores в Пуерто Рико ще съди правителството на острова в опит да блокира нов данък, който според търговската верига е несправедливо висок, съобщава Bloomberg.

Влязъл в сила през май, законът в Пуерто Рико, свободно присъединила се към САЩ държава, повишава до 6,5% от 2% данъка върху стоки, внесени от офшорни филиали на местни компании с брутни приходи от над 2,75 млрд. долара.

Увеличението идва заради трудностите, които островът изпитва при преструктурирането на дълга си за 70 млрд. долара, надвишаващ дълговете на всеки американски щат освен Ню Йорк и Калифорния. Тази седмица върховният съд в САЩ се съгласи да разгледа възстановяването на закон, който ще позволи на затъналите в дългове компании за комунални услуги на Пуерто Рико да преструктурират задълженията си.

Новият налог увеличава очаквания кумулативен данък върху приходите на Wal-Mart Puerto Rico „до забележителните и неустойчивите 91,5% от нетната печалба“, твърди искът на компанията, подаден във федералния съд в Сан Хуан в петък.

Базираната в Бентънвил, Арканзас, Wal-Mart, най-големият търговец на дребно в САЩ, е и най-големият частен работодател в Пуерто Рико и плаща повече данък продажба на правителството на острова отколкото който и да е друг бизнес, твърдят адвокатите на компанията. Те искат от федералния съдия да обяви новата мярка за противоконституционна и да блокира прилагането ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Същата съдба очаква и Европа след подписването на ТТPI.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още