IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първото копие на Белия албум на Beatles бе продадено за 790 хил. долара

От аукционната къща очакваха цената му да достигне 60 хил. долара

13:12 | 06.12.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Барабанистът на прочутата английска група Beatles Ринго Стар продаде на търг първото копие на "Белия албум" (The White ALbum) за рекордните за ацетатна плоча 790 000 долара. Очакваше се на наддаването, което се организира в Бевърли хилс, щата Калифорния, от аукционна къща Julien's Auctions лотът да достигне цена от 60 000 долара, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Досега рекордът за най-скъпа плоча се държеше от първия музикален запис на Краля на рока Елвис Пресли. По-рано тази година той бе продаден за 300 000 долара.

Досега се смяташе, че копието на "Белия албум" е било собственост на Джон Ленън. Оказва се обаче, че през всичките години Ринго Стар го е съхранявал в сейф в Лондон. Новият собственик на плочата е пожелал анонимност.

На търга, който се проведе в рамките на два дни, Ринго Стар и съпругата му Барбара Бах предложиха общо над 800 лота, описани на 55 страници. Сред тях бяха рисунка на художника Рой Лихтенщайн, както и костюм, носен от Ринго Стар по време на снимките на филма "A Hard DayТs Night" през 1964 г.

Комплект барабани, използван от Ринго Стар за записването на някои от ранните хитове на "Бийтълс", беше продаден през първия ден от аукциона за 2,2 милиона долара.

Ринго Стар сподели, че е бил подтикнат да организира този търг от сътрудници на музея "Грами". Част от парите, получени от търга, Ринго Стар и съпругата му, актрисата Барбара Бах ще преведат на Lotus Children Foundation, информира Асошиейтед прес.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още