IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cerberus купува бизнеса на Avon в Северна Америка

Компанията ще придобие и дял от 17% в козметичната компания

17:58 | 17.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Cerberus Capital Management LP сключи споразумение на стойност 605 млн. долара за придобиването на дял от 80% от северноамериканския бизнес на Avon Products Inc и дял от почти 17% в известната козметична компания, съобщи Wall Street Journal.

Avon обяви също, че няма да изплаща дивиденти, като вместо това ще реинвестира средствата в развитие на бизнеса. Компанията изплаща по 6 цента тримесеен дивидент от края на 2012 г., когато го намали спрямо дотогавашното равнище от 23 цента, за да получи повече гъвкавост.

Акциите на козметичната компания поскъпнаха с 21% по време на предварителната търговия до 4,94 долара за брой.

От двете компании посочват, че сделката, която е одобрена от борда на директорите на Avon, ще им помогне да се фокусират върху международните й пазари, както и да засилят този в Северна Америка.

Фирмата ще плати 170 млн. долара за мажоритарния дял от сблъскващия се с големи проблеми северноамерикански бизнес на Avon, както и допълнителни 435 млн. долара за дела в компанията майка, чиято пазарна капитализация е 1,8 млрд. долара.

Като част от споразумението Cerberus ще вземе три поста в борда на директорите на Avon и компанията ще избере двама нови независими директори. 

Още през април Wall Street Journal писа, че Avon обмисля стратегически алтернативи, включително евентуална продажба на бизнеса си в Северна Америка. През септември стана ясно, че фирмата води преговори за продажбата на миноритарен дял на Cerberus или Platinum Equity.

Avon се сблъсква с редица трудности през последните години. Нейният бизнес в Северна Америка беше особено засегнат, тъй като продажбите спадаха непрестанно през последните седем години.

В глобален мащаб приходите на Avon се свиха с 19% през първите девет месеца на 2015 г. до 5,3 млрд. долара, а без да се вземат предвид валутните колебания, запазват нивото си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още