IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парижкият Ritz отваря отново врати след преобразяване за 400 млн. евро

Емблематичният хотел на френската столица бе ремонтиран в продължение на четири години

13:10 | 06.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ritz Paris Facebook Page</em></p>

Снимка: Ritz Paris Facebook Page

След четири години и 400 млн. евро Париж ще си върне един от най-известните хотели, когато Ritz отвори отново врати тази седмица, коментира Financial Times.

Преобразяването, чийто първоначален бюджет бе 140 млн. евро, осъвременява емблематичния хотел, собственост на египетския бизнесмен Мохамед ал-Файед, с надеждата да привлече най-богатите клиенти в света на фона на все по-силна конкуренция.

Хотелът, разположен на елегантния площад Place Vendоme в Париж, ще отвори врати в понеделник със 142 стаи – половината от които апартаменти. Когато Сезар Риц създава едноименния хотел през 1898 г., той е с 200 стаи.

Ritz ще представи и първия спа център в света на Chanel – френския луксозен бранд, чийто основател Коко Шанел е живяла в хотела в продължение на над 3 десетилетия. Обновяването включва апартамент, носещ нейното име, вдъхновен от този, в който тя е живяла.

Официалното откриване на Ritz трябваше да се случи през март, но плановете бяха отложени, след като през януари в хотела избухна огън, който засегна покрива и последния етаж на сградата.

Отварянето идва в момент, в който традиционните топ хотели в града правят сериозни инвестиции през последните няколко години в отговор на нова вълна от азиатски конкуренти.

Базираната в Хонконг група Peninsula преди две години отвори Peninsula Paris, след като инвестира почти 800 млн. евро в проекта – 460 млн. евро за построяването на хотела и още 338 млн. евро за обзавеждане.

Други нови 5-звездни хотели в Париж, чието отваряне предстои, включват Shangri-La Hotel и Mandarin Oriental.

За да вървят в крак с конкурентите, Hotel Plaza Athénée, The Bristol и Hоtel de Crillon – едни от най-известните хотели в града, ремонтираха сградите си и модернизираха декора си, за да привлекат богаташите по света.

Ritz обаче е уникално за града място, включително заради историята си. Фредерик Шопен дълго време е бил свързван с хотела, като в същото време се смята, че Марсел Пруст е написал части от романа си „По следите на изгубеното време“ в него.

По време на Втората световна война нацистките лидери завземат хотела и го превръщат в местна централа за управление на военновъздушните си сили.

Един от баровете на хотела носи името на Ърнест Хименгуей, който е бил чест гост. Писателят дори веднъж казва: „Ако си в Париж, единствената причина да не си в Ritz е само ако не можеш да си го позволиш“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още