IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колекцията на Дейвид Боуи с творби на изкуството отива на търг

Творбите разкриват разнообразния вкус на покойния музикант както към британски картини от 20-и век, така и към съвременно африканско изкуство

22:11 | 01.11.16 г.
<p>
	Картина на Жан-Мишел Баския, част от колецията на Дейвид Боуи. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Картина на Жан-Мишел Баския, част от колецията на Дейвид Боуи. Снимка: архив Ройтерс

Над 200 произведения на изкуството, колекционирани от Дейвид Боуи, бяха изложени в Лондон във вторник, разкривайки разнообразния вкус на покойния музикант към британски картини от 20-и век, съвременно африканско изкуство и мебели na ексцентричния италиански дизайнер Еторе Сотсас, съобщава Financial Times.

Около 400 творби от частната му колекция ще бъдат предложени на търг, като семейството му ще задържи малък брой картини и произведения на изкуството.

Продажбата на колекцията от Sotheby's хвърля светлина върху дейността на Боуи като художник, колекционер, критик и редактор на списание за изкуство – аспекти от неговия живот, които получаваха много по-малко внимание приживе отколкото работата му като музикант и актьор.

Голяма част от колекцията се състои от картини на от художници, които подобно на Боуи се изправят срещу традиционното и включва творби на Франк Ауербах, Хенри Мур, Греъм Съдърланд и Бен Никълсън. Франсис Кристи, ръководител на отдела за модерно британско изкуство в Sotheby's, казва: „Той търсеше художници, които излизат отвъд границите“.

Родената в Лондон музикална звезда, която почина през януари на 69 години, започва да купува произведения на изкуството в момента, в който музиката започва да му носи финансови успехи през 70-те години. Сериозно започва да колекционира от 90-те обаче, период, в който се присъединява към редакторите на списание Modern Painters.

“Изкуството наистина е единственото нещо, което някога съм искал да имам“, казва Боуи пред New York Times през 1998 г. „Винаги сериозно ме е зареждало. Аз се възползвам от него. То променя начина, по който се чувствам сутрин“.

Колекцията се връща до първите две десетилетия на 20-и век, но дори творбите от онзи момент са новаторски за своето време.

Оценката за стойността на колекцията възлиза на скромните 10-14 млн. лири, като тя включва както ценни творби, например картина от 1984 г. на Жан-Мишел Баския за 2,5-3,5 млн. лири, така и мебели на Еторе Сотсас за около стотина паунда. Според кураторите обаче Боуи не се е интересувал от цената на дадена творба, а от това дали усеща лична връзка с нея.

Колекцията идва в Лондон, след като е представена в Ню Йорк, Лос Анджелис и Хонконг и ще бъде продадена чрез три търга на 10 и 11 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още