IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайци купуват Златния глобус

Dalian Wanda придобива продуцента на наградите Dick Clark Productions за 1 млрд. долара

14:40 | 05.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Уан Дзиенлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уан Дзиенлин. Снимка: Ройтерс

Китайският холдинг Dalian Wanda продължава своя шопинг тур в Холивуд. Както обяви, концернът,  той придобива американската компания Dick Clark Productions, която е сред основните играчи в Холивуд, в сделка за 1 млрд. долара, предава Bloomberg.

Dick Clark е продуцент на кинонаградите "Златен глобус", Американските музикални награди и състезанието за красота "Мис Америка" и други големи тв шоу програми за американските телевизии. Основана е от легендарния телевизионен водещ Дик Кларк през 1957 година, през 1986 г. излиза на борсата, а 16 години по-късно е изкупена от инвестиционна група. 

Изборът на придобивката пасва добре на портфолиото на Wanda, тъй като китайската компания се намира в процес на преструктуриране. По-рано тя се бе концентрирала преди всичко в сферата на недвижимите имоти, а сега целта е да се превърне в един от най-големите концерни в сектора на забавленията. 

Dalian Wanda, управлявана от най-богатия човек в Китай Уан Дзиенлин, не за първи път придобива активи в Холивуд. В началото на годината холдингът купи за 3,5 млрд. долара контролния пакет акции на американската медийна група Legendary Entertainment, участвала в създаването на трилогията за Батман, "300", "Човек от стомана", "Супермен се завръща" и други. През 2012 г. китайският концерн изкупи най-голямата мрежа кинотеатри от  AMC Entertainment за 2,6 млрд. долара.

Днес Wanda вече е най-големият кино оператор в света. Приходите от кинокасите в Китай, където Wanda управлява най-голямата верига, се удвояват през миналата година. Дзиенлин, обаче не иска само да показва филми, а и да ги продуцира. Визията му е, че китайските филми вече са толкова добри, че биха могли да спечелят и международната публика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още