IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ глобиха търговска верига с 3 млн. долара за незаконен внос на антики

Контрабандата включва няколко хиляди забранени за износ антични предмети от Ирак

16:30 | 06.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Известната в САЩ търговска верига Hobby Lobby бе глобена от американските власти с 3 милиона долара за контрабанда на няколко хиляди забранени за износ антични предмети от Ирак. Това предаде ТАСС, като цитира CNN.

Става дума за глинени таблички с клиновидно писмо, медальони и други артефакти, които, за да преминат митницата, са били етикетирани като образци на керамични плочки.

Следователите са открили, че антиките са незаконно внесени в САЩ през Обединените арабски емирства и Израел и са доставени на корпоративния адрес на търговската верига с централа в щата Оклахома.

Някои от тези стоки са стигнали до местоназначението си, други са били заловени на митниците. Така на територията на САЩ са били внесени общо над 5500 предмета от древността за около 1,6 милиона долара. Всички са били конфискувани.

Компанията Hobby Lobby твърди, че не е знаела за произхода на внесените предмети, но признава, че е трябвало да прояви повече бдителност.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още