IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Forbes класира милиардерите, забогатели от криптовалути

Крис Ларсън оглавява списъка със състояние от около 7,5-8 млрд. долара

22:00 | 07.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Списание Forbes състави за първи път класация на милиардерите, забогатели от операции с криптовалути, информира ТАСС.

Първи в списъка е Крис Ларсън, предприемач от сектора на финансовите технологии и ръководител на криптовалутната платформа за платежни системи Ripple. Той е натрупал състояние в размер на 7,5-8 млрд. долара, пише БТА. 

На второ място в класацията се нарежда Джоузеф Лавин, който има принос за създаването на дигиталната валута етериум, с богатство, оценявано на 1 до 5 млрд. долара.

Трети е основателят на криптовалутната борса Binance Чанпън Чжао със състояние от 1,1-2 млрд. долара. Веднага след него се нареждат  братята Тайлър и Камерън Уинкълвос с 0,9-1,1 млрд. долара. 

В класацията е включен и съоснователят на етериум Виталик Бутерин с 400-500 млн. долара.

По-рано бе съобщено, че братята близнаци Уинкълвос са първите в света биткойн милиардери.

Британският вестник Sunday Times оцени състоянието им на 100 хил. биткойна. По данни на изданието бизнесмените са купили криптовалута за 11 млн. долара през 2013 г., когато биткойнът струваше само 120 долара. Парите за покупката те получиха от делото срещу основателя на Facebook Марк Зукърбърг, заедно с когото са учили в Харвард. Съдът подкрепи братята в делото за авторските права върху идеята за социалната мрежа.

Авторите на класацията отбелязват, че при оценката на богатствата, получени от криптовалута, са отчетени непрозрачността на операциите и силните колебания на този пазар. Взето е предвид също, че криптовалутите не са защитени от кражби за разлика от парите в банковите системи, а атаките срещу борсите за криптовалути не са рядкост.

Скоростта на пазара на криптовалути, където за ден се печелят и губят милиарди, има решаващо значение и затова в рейтинга е посочен диапазон, а не точен резултат. При това Forbes се придържа към консервативен метод за оценка на състоянието на милиардерите, допълва ТАСС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още