В Розовата долина на осем километра от Карлово се намират 500-те декара лозя на винарска изба Шато Копса. В стратегията си избата е заложила най-вече на белите сортове, като отчита нарастващото търсене на бели вина и розета в цял свят.
80% от продукцията са бели вина, а 20% червени, разказват технолозите на избата – семейството Мадлена и Ангел Кузманови, които работят там от самото й създаване през 2005 година. Те представиха винарната пред Европейската мрежа на селскостопанските журналисти (ENAJ). Представителите на медиите посетиха страната в рамките на инициативите на българското председателство на Съвета на ЕС. Посещението бе организирано от Асоциацията на селскостопанските журналисти в България (АСЖБ) в партньорство с агроминистерството.
Винарната е построена през 2005 година от Минко Минков, потомствен майстор в производството на вино, който изкупува през 1998 г. стари лозoви масиви и свободни земи, за да бъдат засети с нови лозови насаждения.
В началото вино се произвежда от белите сортове Карловски мискет, Мускат отонел и Шардоне, а по-късно и от Совиньон блан, разказва Ангел Кузманов. От червените сортове са налични Каберне совиньон и Мерло.
Технолозите разказват, че регионът е заключен между Стара Планина и Средна гора, където климатът, слънцето и почвите създават специфичен тероар (условията, при които се развиват лозята). Тези условия правят региона уникален за българското винарство, защото няма как да се повторят в останалата част на страната - по-хладно време и постоянен западен вятър, който духа целогодишно.
Налице е и по-малко слънцегреене, което помага да бъде запазен плодовият характер на белите сортове и киселинността на гроздето, да бъдат съхранени ароматите и свежестта на вината, обяснява Мадлена Кузманова.
„Нашата работа като технолози е да претворим това, което е създала природата, и да го усетим в бутилката. Стараем се стилът, който сме изградили от години, да бъде постоянен и да бъдем разпознаваеми“, казва тя.
Мадлена Кузманова допълва, че червените вина на избата „не са толкова натоварени, екстрактивни, каквито са вината в Южна България“. Така те се продават целогодишно, защото са плодови и свежи.
В световен мащаб нарастват продажбите на белите вина и розетата, като продажбите на червено вино са постoянни, допълва Ангел Кузманов. „Доста изби, които в миналото заложиха на червените сортове, сега тръгват по нашия път“.
Технолозите коментират, че избата е бутикова, разчита много на туризма и затова в плановете ѝ не влиза разширение в посока индустриално производство. Основно виното е за вътрешния пазар, но има неголям износ към Германия, Великобритания, Япония и Китай.
Сега основната им цел е да популяризират региона не само като място за производство на рози, но и на вино, както и типичните български сортове.


Тъжна вест! Почина поетесата Ружа Велчева
Елхите във Варна вървят от 30 до 300 лева
Във Варна ще се проведе последното за годината събитие за събиране на стотинки
Почина един от най-популярните японски актьори
Радев отличи огнеборци и доброволци, участвали в овладяването на пожари през лятото
ЕС търси Меркосур, за да се конкурира със САЩ и Китай, но предлага малко
Турската лира остава стабилна, а икономисти очакват ново понижение на лихвите
Юанът става все по-използван при паричните преводи
Noventiq ускорява AI трансформацията в бизнеса с Microsoft Copilot и нова експертна специализация
Еврозоната бележи по-силен ръст от очакваното благодарение на вътрешното търсене
Tesla намали цената на Model 3 в Европа
Рембранд, Вермеер или Ван Гог – изберете сами
Audi готви още една изненада
Политик предложи премахване на червения светофар и знаците на пътя
Малка кола на старо с автоматик – ето 4 сигурни предложения
Уран във водата на Харманли, жителите ще разчитат на водоноски
Мъж е в болница след побой от 73-годишен в Казанлък
преди 7 години Поздравление ! Има и къде да се отседне https://copsa.bg/ отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години успех отговор Сигнализирай за неуместен коментар