IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dr Dre ще трябва да плати обезщетение за 25 млн. долара заради слушалките Beats

Бивш негов партньор е поискал признание за идеята за създаване на бранд от подписани от знаменитост слушалки

16:02 | 28.06.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рапърът Dr Dre и музикалният магнат Джими Айовин ще трябва да платят 25,2 млн. долара на бивш партньор в компанията за слушалки Beats, съобщава ВВС.

Стивън Ламар е поискал признание за идеята за създаване на бранд от слушалки, носещи името на знаменитости.

Той е представил идеята на Dr Dre и Айовин през 2006 г., а първите слушалки Beats бяха пуснати две години по-късно с дизайн на Робърт Брунер.

Страните обаче след това изпадат в спор и Ламар започва дело за неплатени авторски права през 2016 г.

В центъра на неразбирателството им бе споразумение от 2007 г., с което Dr Dre и Айовин се договарят да платят на Ламар 4% от базовата цена на всяка бройка слушалки, които продадат.

Само един модел – Beats Studio, е бил конкретизиран, но Ламар твърди, че дизайнът е бил пренесен на дузина други модели и иска изплащането на авторски права в размер на 130 млн. долара.

Жури в Лос Анджелис е решило, че дизайнът на три чифта слушалки – Studio 2 Remastered, Studio 2 Wireless и Studio 3 – си прилича и е наредило на Dr Dre и Айовин да платят на Ламар малко над 25 млн. долара.

Тъй като моделът Studio 3 все още се продава, присъдата означава, че Ламар ще продължи да получава плащания за авторски права в допълнение на определената от съда сума.

Beats, която по-късно се насочи и към музикалния стрийминг освен към слушалките, бе придобита от Apple Music в сделка за 3 млрд. долара през 2014 г. Делото на Ламар бе заведено преди сделката и затова Apple не участва в спора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още