IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбербанк купува студиото, създало Крокодила Гена и Чебурашка

"Киностудия Союзмултфилм" е в тежко финансово състояние и за изминалата 2018 г. загубите са за около 2,3 млн. евро при приходи от 2,6 млн. евро

13:59 | 09.08.19 г.
<p>
	Дървена фигура на Чебурашка е изложена в двора на детска градина в Москва. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Дървена фигура на Чебурашка е изложена в двора на детска градина в Москва. Снимка: Ройтерс 

Руската банка „Сбербанк“ и ФГУП „Творческо-производствено обединение Киностудия Союзмултфилм" са подали писмено заявление до руското правителство с предложение то да разреши инвестицията на банката в най-големия руски производител на анимационни филми още от времената на СССР, предава РБК.

„Сбербанк“ има намерение да придобие до 80% от предвидената за приватизация държавна кинокомпания, като се очаква това да стане с увеличение на капитала, който в момента е в размер на 10 хиляди рубли (136 евро). Предвижда се правата върху популярни анимационни герои от миналото като Крокодила Гена, Чебурашка, Ну погоди и др. да се запазят за руската държава, която да има и блокираща квота.

"Киностудия Союзмултфилм" е в тежко финансово състояние и за изминалата 2018 г. загубите са около 170 млн. рубли (2,3 млн. евро) при общи приходи от 193,8 млн. рубли (2,6 млн. евро), от които 70% са лицензионни възнаграждения от използването на популярните анимационни образи от миналото, докато от настоящите си проекти компанията докарва под 10% от приходите си, сочат финансовите отчети.

Предполага се, че покупката на "Союзмултфилм" от Сбербанк е в отговор на даденото от президента Владимир Путин поръчение още през 2017 г. за създаване на „анимационен технопарк“ на базата на киностудията. От друга страна, това е поредна инвестиция в медийния и развлекателния бизнес за най-голямата руска държавна банка, след като през април тази година тя закупи 46,5% от Rambler Group, включваща най-голямата руска търсачка „Яндекс“ и много руски онлайн медии и интернет платформи.

Още подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още