IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ingiliz: Влагаме до 1 млн. лева в "позеленяването" на фабриката ни

Не е задължително, създавайки мода, да вредим на околната среда, казва зам.-управителят на производителя на обувки Ремзи Ингилизов

08:48 | 05.11.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ingiliz: Влагаме до 1 млн. лева в "позеленяването" на фабриката ни

Ремзи Ингилизов е зам.-управител на Ingiliz Group от 2018 година до момента. Изгражда цялата си професионална кариера в семейната компания и има основна роля в прехода ѝ към зелено производство. Трупа мениджърски опит като преминава през всички етапи в Ingiliz Group, за да се развие като доказан ръководен кадър с поглед към иновациите и бъдещето.

В своя професионален път е натрупал управленски опит и като ръководител на различни програми и проекти в сферата на икономиката, технологичната модернизация и други. Ремзи Ингилизов е дипломиран бакалавър и магистър със специалност „Маркетинг“ от Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

С Ингилизов говорим за решението на компанията му да премине към зелени енергийни източници във фабриката си в Пещера и да постигне пълна енергийна независимост до края на годината.

Г-н Ингилизов, от 2017 година използвате зелени енергийни източници в производството си. Какви предизвикателства срещнахте през тези години?

- 2017 г. беше период за равносметка за изминалите 21 години на дружеството. Анализирахме изминатия път, отправихме поглед към близкото и далечното бъдеще и решихме изцяло да променим пътя и философията на Ingiliz. Осъзнахме, че сме стигнали момент, в който е време да проявим човешкото си отношение към тази малка прашинка, наречена "дом" - нашата планета, през призмата и на нашия бизнес.

Не е задължително, създавайки мода, да вредим на околната среда. Не е задължително, реализирайки производство, да тровим планетата! Модата може да върви ръка за ръка с екологията и чистата планета, без едното да вреди на другото. Създадохме "Стратегия 2017", която предвижда построяването и на изцяло нова зелена фабрика с близки до нула въглеродни емисии и производствени линии, които работят по безотпадни технологии с рециклирани материали и създават продукт, който е биоразградим в част от елементите си.

Съвсем естествена стъпка беше да се реализират пилотни "зелени енергийни източници".

Първите предизвикателства, които възникнаха пред нас, бяха законови. Към 2017 година нямаше възможност за директно потребление от собствени зелени енергийни източници. Първоначално електроенергията трябваше да се препродава към местните ЕРП-та и впоследствие да се купува от тях. Реално това означаваше потребление на въглеродни емисии. Ситуацията беше следната - имаш зелен енергиен източник, но не можеш да го ползваш директно.

Друго голямо предизвикателство беше неразбирането на хората защо правим скъпа инвестиция в нещо, което към онзи момент беше лесно достъпно и евтино. Не разбираха защо се опитваме да спестим въглеродни емисии.

Планирате до края на годината фабриката за производство на обувки в Пещера изцяло да премине на зелени източници на енергия. Какво точно предвиждате?

- Енергийният профил на компанията почти се припокрива с профила на добив на електроенергия от покривни фотоволтаични инсталации, което значително улеснява задачата за постигане на целите.

Планираните инсталации са 6 на брой. Те ще спестяват 486 тона СО2 емисии на годишна база. Ще се произвежда приблизително 4 526 037 КВтч. електроенергия годишно, което ще осигури практически пълна енергийна независимост, въглероден неутралитет в насока на използваната енергия и устойчивост на бизнеса ни. Предвижда се също така и инсталиране на батерии, които да улавят и запасяват част от енергийните излишъци в неработни дни.

Каква е инвестицията в това начинание? Какви ползи за бизнеса и околната среда очаквате?

- Инвестицията няма да надхвърли 1 млн. лева. Ползите за бизнеса към днешна дата ще са фокусирани върху високите цени на електроенергията, но в дългосрочен план е още една стъпка към осъществяване на заветната "Стратегия 2017". Околната среда ще бъде наситена с 486 тона СО2 по-малко на годишна база.

Тоест, нашата фабрика няма да оказва пряко и косвено влияние върху околната среда чрез потреблението на електроенергия, защото ще потребява чиста, зелена енергия, вместо енергия от централи с твърдо гориво. Продукт на зеленото производство е и собственият ни бранд за премиум мъжки и дамски обувки Ingiliz.

Срещате ли  някакви административни спънки  за реализацията на зелените  планове?

- Разбира се. Системата за реализация на такъв тип централи изисква доста документация и административното време за изчакване е значително дълго. Такъв тип проекти трябва да бъдат насърчавани с леки административни процедури, бързо вземане на решение и издаване на становища.

Бавните, дълги и тромави процедури отказват хората от действия. Ако държавата наистина иска да подкрепи българските производители, следващото Народно събрание може значително да улесни внедряването на зелени технологии чрез промени в законодателството. В момента изготвянето, одобрението на документалната част, приемането и пускането в експлоатация отнема между 6 и 8 месеца.

Планирате ли  действия за намаляване на  въглеродния отпечатък и извън  производството? Примерно за логистика, транспорт, както и за покупка на материали с нулев въглероден отпечатък?

- Патентованата технология, с която работи Ingiliz, обхваща цялостно продукта. Когато се говори за въглероден отпечатък, компанията има предвид крайния продукт, който произвежда, както и всички субпродукти и материали, които участват в производството. Уникалното в технологичния патент на компанията е, че въглеродният отпечатък не обхваща само производството на продукта, а проследява и въглеродния отпечатък на материалите и субпродуктите, които влизат в него.

Не напразно Ingiliz, освен производство на обувки, има и производство на компоненти за тях.

Патентованата технология изисква проследимост и контрол на процесите, а това може да се осъществи при затворен или полузатворен цикъл на производство и работа. Транспортът, който се осъществява от собствени транспортни средства, също е част от отпечатъка на продукта. Към момента въглеродните емисии на наличния автопарк се компенсират в излишъците от зелена енергия, които се произвеждат.

В бъдеще компанията има разчертан план за обновяване на транспортния парк с изцяло електрически автомобили, които, забележете, ще се зареждат от собствени зелени централи и ще олицетворяват напълно зелената идея. Няма да замърсяват пряко, защото са електрически, но и няма да замърсяват косвено, защото ще ползват зелена енергия от собствени източници, вместо енергия от въглищни централи.

Оптимизацията в насока на намаляване на въглеродните емисии е безкраен процес. Ако всеки един приеме тази кауза като наследство за децата си и полага усилия в тази насока, ще се осигури едно светло бъдеще за идните поколения.

Имате ли затруднения, свързани с веригите на доставки  и поскъпване на някои суровини?

- Патентованата технология за производство, по която работим, изисква почти затворен цикъл, с който се произвеждат всички компоненти на продуктите. Така имаме "чисти и проследими" производствени процеси, които следват концепцията за нулев отпадък. Разполагаме с широка база от изпитани контрагенти и сравнително голям екип, който се грижи за навременното снабдяване с необходимите материали. Съумяваме да запазим високото качество, с което наложихме обувките Ingiliz във високия клас.

Смятам, че в световен мащаб здравната криза придобива контролирани нива, но ефектите от нея в икономиката тепърва започват да се проявяват. Дисбалансът, който се получи, дава отражение върху електричеството, материалите и доставките. Като дългогодишна компания, запазила традициите си, но устремена към иновациите, смея да твърдя, че, въпреки икономическите предизвикателства, нямаме сериозни затруднения. Но в какви други посоки ще се отрази кризата - не може да се предвиди. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Аз цялата топла вода, която ползвам във фирмата, говоря за битово санитарни нужди, от 6 г ми идва от бойлери загрявани от солари. Включително и малка част от водата, ползвана в производството. Почти 300 квадрата панели имам по халета и складовете сложни. Цялата ми административна сграда и битовите части в производството се отопляват с термопомпи от 3 г вече. Преди бяха на газов котел.Проблем ми е парата, щото ползвам много и там за да загрея водата ползвам газ. Там ще търся решение, като им искам на консултантите поне 2 варианта за батерии и инсталации към тях, да ми предложат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
аз за склад съм се наточил 120-150кв застроена площ . изцяло на покривни фотоволтаици , солни батерии и отопление с термопомпа ... ама нямам парите , че тази криза изяде напредъка , само теренът имам в регулация ... :))) ... сигурно ще ми отнеме 5-7 годинки ... иначе за транспорта следя моделът sion на sonomotors ... за мен е напълно приемливо решение в ежедневните доставки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Много интересен материал. Евала на пича.Другия месец почвам и аз разработката на проект, да видим дали ще мога да елиминирам газта в производството. Надявам се до 2-3 г да излязат достъпни и надеждни Ел. бусове до 2.5 - 3 т, че да си реша поне доставките, които правя самостоятелно.Но поне при мен пълен въглероден неутралитет в много трудно достижим, основни заради суровините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
data ... четеш ли ... ?! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още