IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световни арт форуми и фестивали се готвят да посрещнат публиката си през 2022 г.

Повечето от тях се надяват, че ще могат да се проведат на живо

11:10 | 07.01.22 г.
<p>
	Снимка: Alexander Janetzko/berlinale.de</p>

Снимка: Alexander Janetzko/berlinale.de

Участие във фестивала в британския град Гластънбъри, който не се състоя миналата година, вече официално потвърдиха Били Айлиш и Даяна Рос. Сцената в Гластънбъри ще събере феновете от 22 до 26 юни.

След двегодишно прекъсване заради коронавирусната пандемия фестивалът Коачела се завръща през април. По традиция проявата ще бъде организирана в два уикенда. За тази година те са 15-17 април и 22-24 април. Близо половин милион фенове обикновено се събират на открито в калифорнийската пустиня за Коачела.

Джаз фестивалът в швейцарския град Монтрьо също няма търпение да срещне публиката си. Предвижда се тази година да се проведе между 30 юни и 9 юли.

Австрийският град Залцбург отново ще бъде домакин на най-мащабното оперно и театрално събитие в света. Фестивалът започва на 18 юли, но организаторите му вече са готови с програмата, която включва над 200 представления за 45 дни. Те се надяват форумът да се проведе както обичайно, но и не изключват промяна на плановете заради COVID-19.

Германският град Касел ще приеме 15-то издание на "Документа" - едно от най-големите изложения за модерно изкуство в света. То се организира на всеки пет години. "Документа 15" ще отвори врати за първите си посетители на 18 юни и ще продължи до 25 септември. Арт директор е индонезийският творчески колектив "Руангрупа", който работи по подготовката на изложението заедно с още 14 арт групи от редица страни по света. Организаторите планират "Документа 15" да бъде по-мащабна и скъпа от обичайното.

Венецианското биенале, което е най-старото и авторитетно изложение на съвременно изкуство, ще бъде между 23 април и 27 ноември. Организаторите са си поставили за цел да компенсират миналогодишното анулиране на форума заради COVID-19 и затова са подготвили изключително наситена програма. България ще участва в 59-то Венецианско биенале, като предстои да бъде избран проектът. Министерството на културата приемаше предложения до 29 декември м.г.

Международното изложение за съвременно изкуство "Арт Базел" тази година ще се проведе между 16 и 19 юни. То привлича десетки хиляди посетители и колекционери от цял свят. Въпреки пандемията форумът се състоя миналата година, като в него взеха участие над 270 галерии от повече от 30 държави.

Това лято ще се проведе и европейското пътуващо биенале за култура и изкуства "Манифеста", което на всеки две години се организира в различни точки на Европа. Домакин ще бъде косовската столица Прищина. 14-то издание на форума ще започне на 22 юли и ще продължи до края на октомври.

Институтът за съвременно изкуство-София е партньор в проекта "Западни Балкани Манифеста 14", озаглавен

"Съвместно изграждане на общо пространство и платформи на солидарност в Западните Балкани и отвъд". Той е получил подкрепа от ЕС.

Многобройни културни събития е планирано да се състоят и в градовете, обявени за европейски столици на културата за 2022 г. - Нови Сад в Сърбия, Каунас в Литва и Еш сюр Алзет в Люксембург.

В литературната сфера най-голямото събитие в световен мащаб е Международният панаир на книгата във Франкфурт. През октомври той традиционно събира световния литературен елит, както и стотици хиляди посетители. Тази година специален гост е Испания. Франкфуртският панаир на книгата ще бъде между 19 и 23 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още