IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активист инвеститор иска промени в борда на директорите на Richemont

Bluebell притежава над 1 млн. акции на Richemont клас А – дял на стойност около 109 млн. шв. франка

11:31 | 20.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Активистът инвеститор Bluebell Capital Partners иска от швейцарския конгломерат за луксозни стоки Richemont да посочи бившия ръководител на конкурента Bulgari за директор в опит за размествания в управителния съвет, съобщава Bloomberg.

Bluebell е предложила Франческо Трапани, който управляваше бранда за бижута Bulgari почти три десетилетия до 2011 г. и бе сред основателите на Bluebell през 2019 г., да се присъедини към борда на Richemont, за да представлява акциите клас А на фонда, показва писмо от 14 юли до компанията, видяно от агенцията.

Richemont, която притежава брандовете Cartier, Vacheron Constantin и Montblanc, се управлява от председателя Йохан Рупърт чрез акции клас Б. Южноафриканският милиардер управлява 10% от акционерния капитал на компанията и 51% от правата на глас, показва последният годишен доклад на компанията.

Bluebell притежава над 1 млн. акции на Richemont клас А – дял на стойност около 109 млн. шв. франка. Акционерите трябва да имат минимум 1 млн. акции, за да изискват точки в програмата на годишното общо събрание на Richemont през септември.

Загрижени сме, че никой сред сегашните членове на борда не представлява притежателите на акции клас А, тъй като всички директори са посочени от борда и избрани на общото събрание от акционерите, което е изцяло контролирано от притежателите на акции клас Б“, казва партньорите в Bluebell Джузепе Бивона и Марко Тарико в писмото.

Richemont разкри във вторник, че Bluebell е поискал промените в управлението. Представител на компанията е отказал коментар за детайлите по исканията в писмото.

Фондът иска от Richemont да промени устава си, увеличавайки минималния брой директори, представляващи акции клас А, от 1 на 3, а минималният брой на членовете на борда да стане от 3 на 6. Освен това се иска равен брой директори, представляващи акции клас А и клас Б.

Bluebell твърди в писмото, че съгласно текущата структура на Richemont акциите клас Б, контролирани от Рупърт, „притежават 50% от правото на глас в компанията при икономически дял от само 9,1%“.

Акциите на Richemont от клас А, които са публично търгувани „притежават само 50% от правото на вот на компанията при икономически дял от 90,9%“, казват партньорите в писмото.

Освен че направи въпроса публичен, не е ясно как Bluebell, със сравнително малкия си дял, може да принуди Рупърт да се откаже от контрола над компанията, чиято пазарна капитализация е близо 63 млрд. долара.

Richemont се опитва да продаде дял в подразделението си за онлайн продажби YNAP на инвеститори, сред които е FarFetch. Акционерът в Richemont Artisan Partners каза през ноември, че вижда „значителна непризната стойност“ в Richemont.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още