IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Primark "открадна" главния финансов директор на Marks & Spencer

Ходът е удар за M&S, тъй като Еоин Тонг беше и стратегически директор на компанията

15:48 | 21.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Изпълнителен директор от висшия мениджмънт на Marks & Spencer Group напуска компанията, за да поеме финансова роля в Associated British Foods – собственика на модната верига Primark, съобщава Bloomberg.

Еоин Тонг, в момента главен финансов и стратегически директор на M&S, ще замени Джон Бейсън, който ще се пенсионира като финансов директор, каза AB Foods в свое изявление от четвъртък. Бейсън, който работи в AB Foods от 23 години, ще стане председател на новосформирания стратегически консултантски съвет и старши консултант на Primark.

Ходът е удар за M&S, тъй като Тонг получи разширена роля само преди няколко седмици и бе определен за ключова част на топ мениджмънта от трима, натоварени с управлението на M&S след напускането на Стив Роу. Тонг бе определен за главен стратегически директор в допълнение към финансовата си роля, и работи само по 4 дни в седмицата. Останалите трима в екипа са съглавните изпълнителни директори Стюарт Мачин и Кейти Бикерстаф.

Акциите на M&S поевтиняха с около 2% в Лондон след новината, докато тези на AB Foods поскъпнаха с над 1%.

M&S обяви още в четвъртък, че купува логистичния доставчик Gist срещу първоначална сума от 145 млн. паунда (173 млн. долара). Gist е основният логистичен доставчик на M&S Food с 18 разпределителни центъра в Обединеното кралство и Ирландия, а придобиването е част от модернизирането на мрежата на веригата на доставки на храни от страна на M&S.

Миналия месец компанията обяви, че Алекс Фройдман ще замести Мачин като управляващ директор по храните от ноември. Фройдман в момента е управляващ директор на австралийския търговец на алкохол на дребно Dan Murphy’s.

По отношение на напускането на Тонг от M&S той заяви, че си тръгва, тъй като „се появи възможност да поема нова финансова роля в широко портфолио от бизнеси“.

„Новината за напускането на Тонг от M&S е изненадващо за компанията, за нас и, без съмнение, за акционерите“, коментира Клайв Блек, анализатор на търговията на дребно в Shore Capital, брокерска къща на M&S. Блек каза, че Тонг се е представял добре през последните две години в M&S и съществено е увеличил ликвидността и платежоспособността на групата.

AB Foods – конгломерат, който притежава и бизнеси в сектора на земеделието и хранителните съставки, заяви, че Бейсън ще остане финансов директор до април 2023 г. В новата си роля, ръководейки стратегическия надзорен борд, той ще осигурява експертиза на Пол Марчант, главен изпълнителен директор на веригата за дрехи, която трябва да преодолее трудните години от пандемията, когато много от магазините ѝ бяха принудени да затворят.

Новият борд няма да има управленска роля, а начинът, по който Primark отчита финансите си пред AB Foods, няма да се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още