IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще организира "Евровизия" вместо Украйна

Премиерът в оставка Борис Джонсън обеща "фантастично съдържание" в чест на украинците

17:13 | 25.07.22 г.
<p>
	<em>Победителите в &quot;Евровизия&quot;. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Победителите в "Евровизия". Снимка: Bloomberg LP

През май Украйна спечели конкурса за песен "Евровизия", след като зрителският вот категорично подкрепи изпълнителите на Stefania - Kalush Orchestra. Правилата предвиждат страната, която спечели състезанието, да организира консурса през следващата година. Но заради войната в Украйна през 2023 г. домакин на срещата ще бъде Великобритания, става ясно от съобщение на сайта на "Евровизия".

Организатор на събитието ще бъде ВВС, допълват още от организацията. Изборът на града, където ще се проведе церемонията, и логото на конкурса ще бъдат направени през следващите месеци

Когато спечели, Украйна се надяваше, че ще може да проведе "Евровозия" на своя територия, но военните действия продължават и заради опасността от обстрел на градовете събитието ще бъде преместено.

Досега Великобритания е била домакин на конкурса осем пъти, като при четири от тях от името на друг печеливш - Франция, Нидерландия, Монако и Люксембург. В страната има много места, които отговарят на изискванията на "Евровизия" - с достатъчно големи зали, места за настаняване и удобни транспортни връзки. На този етап интерес към проявата са изразили Глазгоу и Манчестър, но сред потенциалните кандидати са още и Лондон, Ливърпул, Кардиф и много други.

От ВВС са категорични, че ще работят със своите украински колеги и конкурсът ще бъде "посветен на украинската култура, показвайки разнообразието на британската музика и креативност". Премиерът в оставка Борис Джонсън обеща "фантастично съдържание в чест на нашите украински приятели" в пост в Twitter.

В състезанието, което се проведе в Торино, Великобритания остана втора. Това е най-доброто постижение на британски изпълнител от 1998 г. насам, допълва още ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още