IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Мерилин Монро продължава да е звезда за милиони?

Трагичната съдба на една жена, израснала в лишения и докоснала се до славата, кара мнозина да виждат в образа й мъченица... оценявана днес на милиони

12:00 | 25.03.11 г.
Защо Мерилин Монро продължава да е звезда за милиони?

Тя умря преди почти 50 години, но поп културата и днес продължава да копира нейния имидж.

Изпълнители от ранга на Мадона, Лейди Гага и Линдзи Лоран имитират стила на Мерилин Монро, а безброй много книги продължават да излизат, свързани с живота, творчеството и смъртта на легендарната актриса дори и след края на живота й през 1962 г.

Хората не само искат да знаят повече за нея, но и искат да изглеждат като нея. Защо?

Колекционерите по света плащат милиони долари, за да се сдобият с вещи, носени или ползвани от актрисата, която си отиде от този свят на 36 години, припомня CNN.

Типичен пример е търгът на Christie's в Ню Йорк през 1999 г., на който бе изложена известната рокля, с която актрисата е била облечена по време на рождения ден на президента Джон Ф. Кенеди, когато го е поздравила с песен през 1962 г. Роклята бе продадена за 1,2 млн. долара.

Новият й собственик е колекционер, който твърди, че притежава „лъвския пай“ от вещите на звездата. В това число и някои от най-известните й рокли (включително и червената дреха от филма „Джентълмените предпочитат блондинки“ от 1953 г.).

Инвестиционният банкер и колекционер Дейвид Робъртс още помни първата вещ на Мерилин Монро, с която се сдобива в Лондон през 1991 г. „Става дума за банския й от филма „Няма по-добър бизнес от шоу бизнеса“. Хората бяха пощурели за тази дреха, отдавна нищо нейно не се беше появявало на пазара.“

Тогава той купува банския за 15 хил. паунда и неговата колекция започва от тук. Следва червената рокля от „Джентълмените предпочитат блондинки“, с която се сдобива срещу 18 хил. паунда. Днес обаче според него цената на тази дреха многократно надхвърля тогавашната сума.

Колекцията на Дейвид Робъртс от ценни костюми и лични вещи на Монро ще бъде изложена в музей във Великобритания. Според кураторката на изложбата, Лаура Бересфорд, хората ще бъдат изненадани от факта, че зад бляскавата обвивка на актрисата всъщност се крие една съвсем обикновена и скромна жена с прости вкусове.

„За момиче, което е било известно и закичвано с диаманти, тя съвсем не е била такъв привърженик на материалните неща“, казва Лаура Бересфорд.

Независимо, че днес колекционерите се надпреварват да плащат хиляди, а понякога и милиони за нейните вещи, самата актриса била доста скромна, потвърждава думите на кураторката Дейвид Робъртс, и често раздавала нещата си на приятели.

Щедростта и лошата й финансова култура обясняват защо въпреки че днес домът и вещите й се оценяват на милиони долари, актрисата умира, потънала в дългове в размер на 400 хил. долара.

Една от особено ценните вещи е малка месингова статуетка на танцьор, която Мерилин Монро е имала като дете, докато е живяла в дом за сираци. „Тя е показвала статуята на хората и им е казвала, че някой ден ще стане точно такава – че ще стане звезда“, казва Лаура Бересфорд.

И така. Защо едно момиче, родено с името Норма Джийн Бейкър през 1926 г., продължава да занимава умовете и сърцата на милиони хора по света все още? Според кураторката на предстоящата изложба причината вероятно се крие във впечатлението, което Мерилин Монро е оставила, че има всичко, но всъщност няма най-важното.

„Тя умира в малко бунгало, в претрупана стаичка, натъпкана с лекарства и нещастна – според мен хората я виждат по-скоро такава.“ Трагедията на проваления живот кара хората да я съжалят и да й останат верни и след смъртта.

Стремежът на почитателите на Мерилин Монро да се докоснат по-пълно до нейната личност изглежда няма да приключи скоро. Колекцията на Дейвид Робъртс нараства, но диамантът в короната по неговите думи ще бъде бялата рокля, носена от актрисата във филма „Проклетите седем години“ от 1955 г.

Тя ще бъде представена на търг в Лас Вегас това лято, а очакваната сума, която ще бъде поискана за нея, възлиза на милиони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още