IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Можем ли да си принтираме дрехите?

Технологията тепърва трябва да се развива, но вече са налице първите удобни модели

15:18 | 25.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: БНТ</em></p>

Снимка: БНТ

От принтера направо на модния подиум. Защо дрехите да се шият, като могат да се принтират? Новите технологии винаги са вдъхновявали модните дизайнери.

Но досега резултатите бяха екстраваганти облекла, с които манекените трудно се справяха. Дизайнер от Израел обаче реши да преобърне модната индустрия – като създаде с помощта на принтер цяла колекция с дрехи за ежедневна употреба.

“Досега модните дизайнери експериментираха с индустриални 3d принтери. Но аз исках да принтирам цяла колекция и то в домашни условия”, казва Данит Пелег, цитирана от БНТ.

Според нея е лесно да се правят дрехи без плат и конци. Моделът се измисля, разкроява се със специална компютърна система, след това се натиска бутона „принтирай” и след известно чакане дрехата излиза от принтера.  Тя не се появява в напълно завършен вариант. А на парчета, които „шивачът” съединява като пъзел.

“Може да си изберете някой модел, например якето, след това го принтирате на най-близкия триизмерен принтер до вашия дом. Не е нужно да сте дизайнер или пък да можете да шиете”, допълва дизайнерът.

Манекените уверяват, че тези дрехи са удобни. Но все пак са необходими много подобрения на технологията, признава Данит Пелег.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още