IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Goldman Sachs, UBS и сие се провалиха с прогнозите си за Мондиала?

От петте големи банки, които прогнозираха шампиона преди турнира, две избраха Испания, една – Германия, а една - Бразилия. Само една позна шампиона

17:07 | 21.07.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

UBS

Моделът на швейцарската банка UBS не е толкова обширен като този на Goldman. Банката е провела само 10 000 симулации на турнира. UBS е създава своите прогнози на база редица променливи, включително вкарвайки класацията Elo на отборите - алтернатива на класацията на ФИФА, в статистически модел. След това този модел е бил изпълнен от така наречената симулация „Монте Карло“.

„За да се обяснят многото варианти за финала, проведохме метода „Монте Карло“, както го наричат статистиците.

"Онова, което може да звучи сложно, всъщност е доста проста практика: вместо да вземем предвид всички различни констелации, ние взимаме голям брой случайни величини и ги използваме, за да въведем произволен елемент в нашите изчисления и да симулираме първенството. Поради това по-добрият отбор има по-добри шансове за спечелване спрямо по-слабите си опоненти, но тъй като това е спорт, може да има изненади. След като няколко пъти повторихме този процес, стигнахме до 10 000 възможни виртуални резултата от турнира. След това ние изчислихме само колко пъти всеки отбор е печелил турнира, дали е достигнал до полуфиналите или е бил елиминиран още в груповата фаза", пишат анализаторите.

Вместо да предсказва точно срещите, като Goldman Sachs, UBS дава на всеки отбор шанса да мине през всеки кръг от турнира, като по този начин има възможността да спечели. С този модел UBS прогнозира, че Германия ще спечели турнира. Отпадане на тима в предварителния кръг според UBS бе вероятно само на 10%. 

Франция е едва петият фаворит в модела на UBS. Но още по-изненадващо е, че Хърватия е била последна с шанс под 1% за спечелване на купата. Банката оценяваше вероятността Хърватия да оцелее в груповата фаза на само 24%.

Служителите на UBS Wealth Management, които са обобщили прогнозите, признаха, че са сгрешили, но посочват, че около две трети от прогнозите за груповата фаза са били коректни. „Голямата изненада за нас беше второто място на Хърватия", пише Марк Хафеле, главен инвестиционен директор на UBS, в имейл до клиентите. Хеефеле също така признава, че инвеститорите могат да се поучат от констатациите, като добавя, че те винаги трябва да бъдат "сигурни, че няма да смесват вероятностите и уверенията - инвестирането (както и футболът) е вероятно, възможно или вероятно, но никога сигурно".

„Дори активите, които правят най-доброто впечатление, могат да бъдат под средното ниво", пише той.

ING и Nomura

ING възприе нов и безмилостно капиталистически подход към своите прогнози и използва общата стойност на всеки отбор в турнира, за да предскаже победителя. ING избра за шампион Испания, чийто отбор има обща стойност от 1,187 милиарда щатски долара. Франция се класира на второ място в тази прогноза със стойност малко под 1,183 милиарда долара.

Nomura, единствената банка, която предсказва правилния победител, въведе този метод преди турнира:

„Тъй като сме анализатори, трябва да бъдем съвестни по отношение на нашите прогнози за Световното първенство, затова решихме да приложим теорията на портфейла и хипотезата за ефективните пазари към Световното първенство. Разглеждаме стойността на играчите във всеки отбор, динамиката на отбора, представянето и историческите постижения, за да се ориентираме към три портфейла от отбори“.

Въпреки това повечето банки са сбъркали не поради своите модели, а заради изненадващото протичане на турнира. Например Хефеле от UBS нарече германското отпадане "вероятно една от най-големите изненади в историята на турнира". Германия не продължи след груповата фаза за първи път 1938 г. насам.

Освен отпадането на Германия сред трудностите за статистиците бяха пораженията на Испания от Русия, на Англия от Хърватия и слабата игра на Аржентина през целия турнир. Още в груповата фаза и на осминафиналите изненадите бяха толкова големи, че несъответствията между банковите прогнози и реалността са огромни.

В края на краищата и на събитие като Световното първенство не е много умно да се разчита само на чиста статистика. Футболът е твърде непредсказуем, за да се сведе до статистически модел. Разбира се, статистическите данни могат да помогнат, но те не може да предскажат точно дали Мбапе ще има късметлийски ден или Лука Модрич ще се мотае по терена, Кевин Де Бройне от Белгия ще пробва директен удар към вратата от фаул, а Марио Манджукич няма да си вкара автогол. 

Както отбеляза Goldman Sachs преди турнира: „Това, разбира се, е причината, поради която Световното първенство е толкова вълнуващо".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
precakanoto
преди 5 години
Всъщност коригираната след груповата фаза прогноза на Goldman e изключителна! От 16 отбора (при пълен набор с цветовете на латинска Америка - Бразилия, Аржентина, Уругвай) Goldman познават и 4-те отбора, който са в малкия и големия финал. Само местата на отборите са разменени, и вероятно с малки %ти във вероятността. Впечатляващо постижение на алгоритъма. След 10-тина години машините има вероятност, да изместят и превъзхождат човеците в толкова дейности, че може да ни се сторят заплашителни )) Дано все пак се запази крачката преднина която имаме, като чувствата, интуицията, комуникацията човек-човек и други духовни аспекти и по-добре овреме тях да доразвиваме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
А кви са тия че да вземаме насериозно прогнозите им за Мондиала?Некви оракули ли са или лъжци, манипулатори и крадци? От колко време прякора на единия споменат субект е "Отровната сепия"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
KMETA
преди 5 години
Защото Goldman Sachs е заета да изкупува крипто борсите / полонекс отдавна е тяхна/ и койните и няма време за глупости.Медийния клон на тарикатите е зает да плюе крипто валутите по всяко време и с всички средства за да им държи цените ниски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още