IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната индустрия за СПА и отдих достигна 3,4 трлн. долара

Големият растеж се дължи на засиления интерес на средната класа към здравето и превенцията на заболявания

10:45 | 02.10.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нарастващата средна класа и променящите се нагласи на потребителите към здравето и пътуването насърчават глобалната индустрия за СПА и отдих, която през 2013 г. достигна 3,4 трлн. долара, сочи нов доклад, цитиран от Ройтерс.

Хранителните добавки и продуктите, свързани със загубата на килограми, превантивното и персонализираното здравеопазване, алтернативната медицина, продуктите за красота и против стареене са секторите, които отбелязват най-голям растеж през същия период, разкрива докладът, изготвен от центъра за проучвания SRI International.

"Навсякъде по света, от Азия до Европа, Африка и Северна Америка, виждаме, че все повече и повече хора мислят за здравословна храна, физически упражнения, природни продукти, ходят на масажи и се занимават с йога“, посочва Офелия Йънг, старши консултант на SRI International и ръководител на проучването.

СПА процедурите и продуктите, алтернативните и допълнителните терапии, както и програмите за отслабване, които някога бяха смятани за нещо, достъпно за малцина, стават особено популярни с увеличаването на средната класа, допълва тя.

Докато медицината се занимава с болести, СПА индустрията се фокусира върху превенцията, залагайки на разнообразни здравословни навици, правилно хранене, упражения и лечение.

Глобалната СПА индустрия е генерирала 94 млрд. долара през миналата година според доклада Global Spa and Wellness Economy Monitor. За сравнение, през 2007 г. тя е възлизала на 60 млрд. долара.

Европа се радва на най-високи приходи от 29,8 млрд. долара, следвана от Азиатско-тихоокеанския регион, който генерира 18,8 млрд. долара. След тях се нарежда Северна Америка със своите 18,3 млрд. долара.

Развиващите се пазари в Близкия изток и Африка отбелязват най-бърз растеж. В Азия водещи по растеж са Китай и Индия, а в Европа – източноевропейските страни, Русия и балтийските държави.

Термалните/минералните извори генерират 50 млрд. долара по света, но най-големият сектор е туризмът, свързан с поддържането и подобряването на здравето. Той възлиза на 494 млрд. долара.

Докладът показва, че броят на хората, които предприемат международни и вътрешни пътувания за такъв тип туризъм, е нараснал с 12% между 2012 и 2013 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още