IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните, които милиони туристи се страхуват да посетят

Терористичните атаки в няколко точки на света доведоха до големи проблеми за туристическата индустрия

14:19 | 05.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Светът е страшно място... и много страни са станали прекалено плашещи за туристите. Милиони пътуващи предпочитат да отложат сбъдването на мечтите си да видят места като пирамидите в Египер заради опасността от терористични атаки. Ето и кои са страните, които понесоха най-голям удар в това отношение, според CNN.

Египет

Перспективите на Египет за оживяване на туристическата индустрия изглеждат слаби след няколко инцидента със самолети и години на политически промени след Арабската пролет през 2011 г.

Броят на годишните посетители надмина 14 млн. души през 2010 г., но след това спадна до около 9 млн. души през 2015 г., сочат данни на Световната туристическа организация на ООН. Очаква се броят на посетителите в Египет да продължи да спада и през 2016 г.

Компанията за пазарни проучвания Euromonitor International заяви, че броят на пристигащите в страната е спаднал с 46% през първото тримесечие на 2016 г. спрямо същия период миналата година.

Има подозрения, че разбиването на самолет на EgyptAir през май е причинено от терористична атака, което принуди много от туристите да преразгледат плановете си за пътуване. Всичко това се случи, след като вътрешен полет на EgyptAir беше отвлечен през март, а терористи свалиха руски самолет, който излетя от египетско летище в края на октомври.

"Правителството трябва да успокои туристите и потенциалните посетители, че страната се справя достатъчно добре с изкореняването на тероризма и осигуряването на безопасността на туристите“, предупреди Надежда Попова, старши специалист в Euromonitor International.

Тунис

Тази малка страна, разположена между Либия и Алжир в Северна Африка, се сблъска с близо 20% спад на посещенията на международните туристи през първото тримесечие на 2016 г. след две шокиращи терористични атаки, които бяха насочени към туристи. „Ислямска държава“ пое отговорност и за двете смъртоносни атаки.

Първото нападение беше през март 2015 г., а нападателите насочиха оръжия към посетителите в един от популярните музеи в сърцето на столицата. В крайна сметка те убиха повече от 20 души. Следващата атака беше през юни 2015 г. Тогава двама въоръжени мъже откриха огън срещу туристи, които правеха слънчеви бани, и убиха 38 души, повечето от които британски граждани.

Ще са нужни около две години за възстановяване на нивото на туризма, заяви Дейвид Скаусил, главен изпълнитен директор на World Travel & Tourism Council.

"Хората отново ще започнат да идват в Тунис... но сега страната се сблъсква с много тежки времена и част от хората губят работните си места“, коментира още той.

Тунис посрещаше по около 6-7 млн. посетители годишно преди атаките, но това изглежда нереалистично за постигане през тази година. Капацитетът на авиолиниите до Тунис е свит с 26% за летния период според ForwardKeys.

Турция

Турция е сред най-посещаваните страни в света. Тя е посрещнала 40 млн. туристи миналата година според Световната туристическа организация на ООН. Но сега тя се бори с множество проблеми в туристическия сектор, включително заплахите от тероризъм и политическите спорове с Русия.

За начало Русия спря да изпраща туристи в Турция като ответен ход, след като Турция свали руски военен самолет през декември.

Президентът Владимир Путин препоръча на руснаците да избягват страната, а Федералната агенция за туризъм на Русия заяви на туристическите агенти да спрат да продават почивки в Турция.

Русия беше вторият най-голям пазар за турския туристически сектор, така че рязкото спиране на притока на хора от там означава орязването на около 5 млн. потенциални посетители.

Освен това бяха организирани няколко смъртоносни терористични бомбени атаки в Истанбул и Анкара, които притесниха европейските туристи, предимно германци и британци. Голяма част от тях предпочетоха да пътуват някъде другаде според Скаусил. По думите му проблемите на Турция са допринесли за спад от 20 до 25% в броя на посетителите на страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още