IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самолет от Париж за Кайро е изчезнал от радарите*

На борда на пътническия самолет на EgyptAir има 66 души

07:21 | 19.05.16 г.
<p>
	Маршрутът на полета. <em>Карта: Ройтерс</em></p>

Маршрутът на полета. Карта: Ройтерс

Египетски пътнически самолет, изпълняващ полет от Париж до Кайро с 66 души на борда, е изчезнал днес от радарите над Гърция или Турция, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Първоначалната информация беше, че пасажерите и екипажът са общо 69 души, но авиокомпанията коригира информацията.

Пътниците са общо 56 души, останалите 10-ма са екипаж и екип по сигурността. От 56-та пътници 30 души са граждани на Египет, 15 - на Франция, 2-ма - на Ирак, по 1 - на Великобритания, Белгия, Кувейт, Саудитска Арабия, Судан, Чад, Португалия, Алжир и Канада.

Лайнерът Еърбъс А320 на авиокомпания EgyptAir е излетял от френската столица в 23.09 ч. снощи (0.09 ч. българско време днес).

Според някои данни пилотите са се свързали за последно с диспечерите над гръцката столица Атина, а според други - в турското въздушно пространство, предаде ТАСС, като се позова на дубайската сателитна телевизия Ал Арабия и на египетския новинарски сайт Ал Яум ас Сабия. По последна информация на авиокомпанията самолетът вече е бил навлязъл в египетското въздушно пространство преди да изчезне от радарите.

Самолетът е трябвало да се приземи в египетската столица още преди около два часа.

Има сведения, че екипажът е съобщил за дим, излизащ изпод пилотската кабина, преди да бъде загубена връзката.

EgyptAir потвърди в Twitter, че самолетът е изчезнал, предаде Франс прес, като според авиокомпанията това е станало 10 мили след навлизане в египетското въздушно пространство.

На борда му има 59 пътници и 10-членен екипаж, уточни компанията.

Само преди по-малко от два месеца друг самолет на египетската авиокомпания, изпълняващ вътрешен полет в Египет, беше отвлечен и кацна в Кипър. Впоследствие похитителят се предаде на властите.

Превозвачът съобщи още, че е организирана и мисия на египетските специални сили, която да извършва издирвателни и спасителни действия. В съобщението се подчертава, че пилотът е изключително опитен, с почти 6 300 летателни часа, от които над 2 100 на самолет Airbus. За втория пилот се посочва, че има над 2 700 летателни часа. Самият самолет пък е произведен през 2003 г.

Междувременно от гръцкото министерство на отбраната обявиха, че в южното Средиземноморие са разположени фрегата и военни самолети, които да подпомогнат издирвателната операция.

* Актуализирана информация

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още