IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Франция посреща футболните фенове

Стачки, терористични заплахи и наводнения заплашват да разрушат надеждите, свързани със спортното събитие на годината

11:42 | 10.06.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Париж в петък - часове преди началото на първенството. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Париж в петък - часове преди началото на първенството. Снимка: Ройтерс

Обратното броене започна. Само след няколко часа във Франция започва Европейското първенство по футбол. Въпреки това досега няма признаци на еуфория у французите, а вместо това доминира една смес от нервност и примирение.

Защото стачките, терористичните заплахи и наводненията заплашват да разрушат надеждите, свързани със спортното събитие на годината. Хотелиери, ресторантьори и други предприемачи се опасяват, че продължаващите от седмици спорове по отношение на реформите на пазара на труда и проблемите със сигурността ще изплашат чуждестранните зрители, предава DPA. 

Няколко часа преди големия футболен фестивал социалистическото правителство и работодателите се опитват отчаяно да „обезвредят“ назряващите стачки в транспортния сектор и да успокоят туристите с допълнителни предпазни мерки за сигурност. Защото Франция залага и рискува много от третото по големина на зрителската аудитория спортно събитие в света след Олимпийските игри и Световното първенство по футбол.

Oт една страна Париж се надява така най-накрая да успее да забрави травмата от атентатите в столицата през януари и ноември миналата година. От друга страна, Олимпийският комитет ще следи отблизо как Франция се справя по време на Европейското първенство със заплахите за тероризъм и от стачни действия. Това ще определи какви възможности има Париж със своята кандидатура за домакинство на Олимпийските игри през 2024 г. Останалите кандидати за домакини са Лос Анджелис, Рим и Будапеща. 

Стачките и блокадите от последните седмици ще предизвикат неразбиране сред чуждестранните посетители, предупреди комитета по туризъм на Париж. Сегашната ситуация е в тежест преди всичко за туристическата индустрия. Прибавете към това и предупрежденията за сигурността на Държавния департамент на САЩ към американските граждани от миналата седмица, който препоръчва на всички американци да избягват пътувания до Стария континент през лятото поради риска от терористични атаки.

Цели могат да бъдат големи събития, туристически атракции, ресторанти, бизнес центрове и транспортните средства, съобщи ведомството. „Големият брой на туристите, които посещават Европа през летните месеци, предоставя на терористите възможността да планират атаки над обществени места, по-големи цели, особено при големи събития".

Франция обещава да защити гостите на първенството с помощта на 90 хил. служители от силите за сигурност. Но засега резервациите в хотелите в десетте градове домакини са слаби. Франция очакваше близо 2,5 милиона футболни фенове за спортния фестивал, който може да донесе приходи за над 1 милиард евро за френската икономика по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

„Резервациите на хотелите са в застой, а в някои градове дори има спад", казва Лоран Дюк, председател на Асоциацията на хотелиерската индустрия UMHI. „В градове като Лион, Бордо и Марсилия степента на резервациите за някои мачове не минава 50 процента от легловата база. И е под 60 на сто за полуфинала в Лион". За някои мачове делът на заетост в хотелите възлиза на едва 30 на сто. А месец преди началото на Световното първенство по футбол през 1998 г. 90 процента от хотелите бяха вече резервирани.

Слабите данни за резервациите се дължат донякъде и на високите цени. Според проучване на портала за резервации HRS цените в десетте френски градове домакини са се увеличили в сравнение със същия период на миналата година с 21 на сто, до средно 131 евро на ден. В Марсилия цените са скочили дори със 76 процента. Средностатистически футболните фенове трябва да плащат там по 165,80 евро за стая - почти толкова, колкото и в Париж, където средната цена на хотелска стая е 168 евро.

Предвид високите цени не е изненадващо, че организаторите на частни места за настаняване отчитат значително по-добри резервации от хотелите. Така например порталът за споделено настаняване Abritel обяви, че резервациите са се увеличили с 30 на сто в конкретните градове с мачове в сравнение със същия период на миналата година. Airbnb от своя страна очаква по време на мачовете да помогне за приютяването на 250 хил. гости по време на първенството, от които повече от 118 хил. - в Париж.

Във френската столица все още се усещат последиците от последния атентат от ноември. Резервациите за лятото са спаднали с до 50% на годишна база по данни на туристическия комитет на Париж. През миналия месец, който бе изпълнен със стачки и протести заради реформата в трудовото законодателство, степента на запълненост на легловата база в Париж е възлязла на 73% - с десет пункта по-ниска от тази през май 2015 г., показват данни на консултантската компания MKG Consulting.

Подобна е ситуацията в гастрономията и търговията на дребно. Така например броят на посетителите на ресторанти в седмицата между 16 до 22 май в Париж е спаднал с 14 на сто на седмична база. Имало е между 15 и 20% по-малко чуждестранни гости, отколкото преди атентатите през ноември, отчита и търговската верига Le Printemps. Обикновено туристите допринасят с до 40% за оборота на търговията на дребно.

Стачките и отменените резервации, които предизвикаха протестите, може да унищожат всички усилия за привличането отново на повече гости, оплаква се Жулиен Феро, председател на френското туристическо обединение Anat, цитиран от Bloomberg. „Отвън погледнато, положението във Франция е катастрофално и чуждестранните гости не искат да идват в страната“. По думите му страната трябва да намери изход от задънената улица, в която са я вкарали синдикати и властта.

Но докато засега стачката в държавната жп компания SNCF изглежда прекратена, не такъв е случаят с авиокомпанията Air France. Въпреки че с преговори в последния момент мениджърите се опитаха да предотвратят ефективните стачни действия между 11 и 14 юни, сега се оказва, че това няма как да стане.

Междувременно авиокомпанията отмени полетите си до и от летище София на 11 юни, събота. Превозвачът няма да осъществи полетите от и до френската столица.

А в столицата Париж гостите на футболния форум ще бъдат посрещани и от планини с боклук. Петдневната стачка на сметоизвозващите фирми засегна половината от 20-те области на града и доведе до натрупване на истински купчини със смет. Друг град домакин, Сент Етиен, също е засегнат от стачка на боклукопочистващи фирми.

Междувременно феновете ще имат затруднения и с прогнозата за времето по време на мачовете, защото и синоптиците се организират за стачка през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още