IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът в системите може да струва 100 млн. долара на British Airways

Проблемът едва ли ще повлияе дългосрочно на авиокомпанията, твърдят анализатори

16:36 | 30.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сривът в системите може да струва 100 млн. долара на British Airways

Сривът в компютърната система на British Airways, който доведе до отменянето на редица полети през уикенда, може да струва над 100 млн. долара на компанията, пише CNN.

Превозвачът отмени всичките си съботни полети от двете най-големи летища в Лондон след технологичния срив. Последният беше причинен от токов удар, който засегна общуването между системите на авиокомпанията. От фирмата посочват, че няма доказателства за извършена хакерска атака.

В неделя бяха отменени още полети, а други бяха пренасочени за понеделник. Отменените полети обаче се увеличиха в понеделник. British Airways заяви, че в крайна сметка са били засегнати общо 75 хил. пътници.

"Цената на компенсирането им, връщане на част от сумите за билети, допълнителното заплащане на персонала и загубените приходи може да достигнат между 80 млн. паунда (102 млн. долара) и 100 млн. паунда (138 млн. долара)", твърди Робин Байд, анализатор на Cantor Fitzgerald.

"Един ден срив струва на компанията около 30 млн. паунда (39 млн. долара) само от загубени приходи", допълва анализаторът на Davy Research Стивън Фърлонг.

"Основният разход ще бъде за компенсациите – в зависимост от това колко хора поискат такива“, допълва той, разкривайки, че сумата за това може да достигне 56 млн. долара.

Пътниците на полети, оперирани от европейски авиокомпании до и от страни в Европейския съюз, могат да получат компенсации между 250 и 600 евро (от 280 до 670 долара) всеки, в зависимост от маршрута. Повечето от тези, които трябваше да пътуват с полети, отменени през уикенда, ще имат право на компенсация.

Акциите на компанията майка на British Airways – IAG, понижиха стойността си с 2,7% в понеделник.

Анализатори твърдят, че сривът едва ли ще има дългосрочен ефект върху приходите на компанията.

"Това е кошмар за пиара и голямо неудобство за пътниците, но пазарът почти не се интересува от събития като това“, коментира Фърлонг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още