IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънце, пясъци и сняг: Близкият изток търси своето място в зимните спортове

От закрити ски писти до живописни планини - страните от региона се опитват да привлекат спортните ентусиасти

18:40 | 19.02.22 г.
<p>
	Скиор се състезава по време на DXB Snow Week в Ski Dubai през 2020 г. в Дубай. <em>Снимка: Francois Nel/Getty Images</em></p>

Скиор се състезава по време на DXB Snow Week в Ski Dubai през 2020 г. в Дубай. Снимка: Francois Nel/Getty Images

Карането на ски в пустинята може и да звучи абсурдно, но в сърцето на една от най-натоварените шопинг дестинации в Дубай – Mall of the Emirates, това вдигащо адреналина забавление става все по-силно от 2005 г. насам, разказва CNBC.

Технически снегът в Ski Dubai, разбира се, не е истински, но въпреки това зимната страна на чудесата става все по-популярна сред туристите и жителите на града, които с удоволствие се спускат по дългия 400 метра склон – или пък се спускат с шейни, бобслей, по въжени линии, с надуваеми топки или пък се разхождат с пингвини.

С „пресен“ сняг през цялата година паркът е охладен до -4 градуса по Целзий и е обявен за най-добрия закрит ски курорт вече шест поредни години, включително настоящата.

В региона Саудитска Арабия е напът да изгради описвания като най-голямата закрита ски писта и снежен купол в света в огромния нов търговски център Mall of Saudi, който в момента се строи.

Със ски писта с 40 хил. кв.м площ кралството увеличава няколкото други места за „снежни преживявания“, включително Snow City в Рияд.

Живописни планини

Тези неустойчиви снежни курорти в пустинята остават противоречиви заради сериозното потребление на енергия от на практика гигантските хладилници. Но освен тези огромни изкуствени места Близкият изток работи усилено, за да надгради предложенията си за зимни спортове и да привлече туристи, търсещи нещо малко по-различно.

За сериозните ски ентусиасти впечатляващите писти на Ливан са особено привлекателни заради живописните планини, покрити със сняг от декември до април.

Макар че зимният спортен сезон в Ливан бе ударен сериозно от пандемията с коронавируса, огромните курорти като Mzaar се завръщат и процъфтяват благодарение на скорошните обилни снеговалежи и разумните ограничения срещу Covid, например носене на маски на оживени места и поддържане на социална дистанция. Курортът е дом на някои предизвикателни писти, но предлага и множество писти за начинаещи и средно напреднали скиори.

ски ски

Деца взимат ски уроци в курорта Mzaar в Ливан. Снимка: Andreea Campeanu/Getty Images

За по-авантюристично настроените Пакистан има няколко невероятни ски курорта и планински вериги, които могат да се конкурират навсякъде по света по „уау“ фактор.

Един скрит диамант – курортът Naltar Ski Resort в северната част на страната – може да се похвали с най-високия седалков лифт в Пакистан и е домакин на големи състезания по ски, хокей и сноуборд.

В Турция също има обилни количества сняг през зимните месеци, най-вече в планината Ерджиес, която е част от по-голяма ски област с обща дължина от 150 км.

Летни спортове през зимата

Обратно в Обединените арабски емирства, докато страната се опитва да се отдръпне от петрола и да се насочи към туризма като основен двигател на икономиката, има ръст на новите атракции, които целят да привлекат любителите на спорта от цял свят през зимните месеци, предлагайки невероятни съоръжения за активности, които са по-традиционни за пролетта и лятото.

Добър пример за това е Meydan Hotel Dubai, който се намира до известна база за конни спортове. Хотелът е стартирал тенис академия Tennis 360, обслужвайки редица съоръжения като осем осветени корта – включително за състезания, както и три корта за педел и два за плажен тенис.

Този месец Дубай ще открие и EmiratesPadPro, най-голямото съоръжение за падбол в света – игра, която е комбинация от футбол, тенис, волейбул и скуош. Опитвайки се да се възползва от горещата тенденция, Дубай иска да се вкопчи в процъфтяващата световна падбол сцена, предлагайки това впечатляващо съоръжение в Gulf Cooperation Council.

Възстановяване след Covid

Хусейн Капаси, съосновател на Emirates PadPro, казва, че са фокусирани върху това да привлекат ново поколение спортни ентусиасти през зимата и да подчертаят привлекателността на местния климат.

„Близкият изток е известен със слънчевото небе и сухите по-студен месеци без дъжд и сняг, което е идеално за всеки, който иска да спортува навън лесно, без да се тревожи за времето или транспорта, тъй като пътищата са чисти и безопасни за всички“, казва той за CNBC.

Туризмът като цяло в момента изглежда обещаващо за региона, макар че Covid все още е в играта. Преди пандемията туристическият сектор в Близкия изток допринасяше за местните икономики с впечатляващите 270 млрд. долара, сочат данни на World Travel and Tourism Council.

Covid може и да доведе до застой през 2020 г., но до края на 2021 г. туризмът в Близкия изток дръпва напред пред други региони – например Европа и Латинска Америка – с ръст от 36 млрд. долара на годишна база на икономиката му, според World Travel and Tourism Council.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още