IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виенски балове в кризата

Танците в австрийската столица са машина за мечти и магнит за туристите, дори и в кризата

09:43 | 21.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Виенски балове в кризата

Общо 16 хил. чаши шампанско, близо 10 хил. литра бира, 11 хил. наденички и над 3 хил. порции гулаш биват консумирани през сезона на баловете във виенския дворец Хофбург.


Танците се завръщат въпреки (или може би благодарение на) кризата.


Виенските балове са машина за мечти и магнит за туристите. Културата на удоволствията в австрийската столица е на първо място в списъка както на виенчаните, така и на гостите на града“, казва пред австрийски медии Норберт Кетнер, ръководителят на виенския туристически сектор.


Като цяло туристите искат да преживеят това, което преживява виенчанинът, а той е човек, който знае как трябва да се живее.


Танците се завръщат, което доказват и числата - в периода между началото на карнавала на 11 ноември и Блажния вторник (последния ден преди Великденските пости) за близо 450-те виенски бала се очакват 315 хил. гости. Средно посетителите планират да похарчат по 215 евро, което ще донесе на града приходи от общо 67 млн. евро.


Кризата не може да победи желанието за танци, въпреки че приходите от миналия бален сезон са „едва“ 64 млн. евро.


Освен забавление и възможност хората да се откъснат от всекидневието и да станат част от една жива традиция (баловете могат да проследят историята си 400 години назад), празненствата са повод и за сключване на немалко сделки.


Според проучване на обществените настроения 30 на сто от жените възнамеряват да инвестират в нови обувки и дрехи (спрямо 45 на сто през миналогодишния сезон), 25 на сто - в бижута (спрямо 45 на сто). Сред мъжете 30 на сто планират покупка на нови обувки (25 на сто през миналата година), но едва 15 на сто - на нов костюм (спрямо 25 на сто година по-рано).


За желаещите да се възползват от магнетичния за Виена зимен сезон българските туристически фирми са подготвили не едно и две предложения, като повечето от тях са свързани с изкарване на Коледа и Нова Година. Има и оферти за пътуване с цел „предколедно пазаруване“, като цените на автобусните екскурзии започват от около 360 лв. за пет дни, а на самолетните – от около 500 евро за четири дни.


Повече информация за възможностите за организирано пътуване до Виена

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още