IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPhone - новата международна валута

Търговията с луксозни стоки се насочи към прочутия смартфон на Apple

10:40 | 09.02.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: архив Ройтерс

 

Хората, работещи в чужбина - бедни и богати, отдавна са част от една непрекъснато развиваща се система на търговия с луксозни стоки, чиито цени се различават драстично в различните части на света.

Допреди няколко години търговията се въртеше основно с чанти на Louis Vuitton и Gucci, купени в Париж от азиатци, които покриваха разходите си за път чрез продажбата им в родината си. В началото на 1990-те Levi's имаше подобна функция за американците в Източна Европа.

Днес на мода са iPhone-ите - особено златистия модел 5s, пише Businessweek.

За сравнение в Рим моделът с памет 32 гигабайта струва около 1130 долара, а в САЩ цената му е 815 долара. В Мексико пък той е с около 16% по-скъп.

По думите на запознати международната търговия процъфтява.

Алекзандър Питърк, анализатор от Exane PNB Paribas, чийто офис е разположен над магазина на Apple на Риджънт Стрийт в Лондон, твърди, че повече от месец след излизането на 5s миналата година хора от страни, където моделът все още не се предлагал, се редели на опашка всеки ден.

"Вероятно те могат да платят за самолетния си билет, ако купят два телефона и след това ги продадат в Индия", казва той.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук вече намекна, че трансграничното движение на iPhone-и оказва въздействие върху представянето на фирмата.

През юли, когато Apple обяви, че приходите ѝ от продажби в континентален Китай са паднали с 14% през предходното тримесечие до 4,6 млрд. долара, той обясни този спад с покупките в Хонконг, където туристите и препродавачите са сред основните клиенти на фирмата.

Според списък с цените на iPhone в 48 държави, съставен от Mobile Unlocked, най-евтиния 5s с памет 16 гигабайта може да бъде закупен в САЩ за около 700 долара. Най-скъпата страна, където може да бъде купен същия телефон, е Бразилия. Цената му там е 1200 долара. Италия си дели седмото място с Малта с цена малко под 1000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Хаха, иска им се.Откога викат на единичните частни продажби "валута"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още