IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat може да затвори още един завод в Италия

Концернът реагира на продължаващия спад в търсенето на коли в Европа

20:16 | 04.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Fiat може да затвори още един завод в Италия

След закриването на един завод в Сицилия италианският автомобилен концерн Fiat е заплашен от затваряне на още една фабрика. За да се предотврати това, компанията ще трябва да намери начин да произвежда в италианските си заводи автомобили за северноамериканския пазар, заяви главният изпълнителен директор на автомобилния производител Серджо Маркионе в Торино, цитиран от DPA. 

Според него продажбите в Европа ще се задържат на сегашните си слаби равнища през следващите две до три години. В такъв случай Италия има поне една фабрика в излишък, твърди Маркионе.

Според един от големите синдикати Fiat ще изпрати 5000 служителя от централата си в Торино от края на юли в неплатен отпуск за 14 работни дни. Преди време компанията заяви, че ще забави представянето на нови модели в Европа и ще намали инвестициите си в региона, като по този начин се надява да спести около 500 млн. евро. И тогава Маркионе назова като причина свръхкапацитет при спадащи продажби.

През миналата година компанията затвори един завод в Сицилия. Загубите на Fiat за първата четвърт от годината в региона достигнаха 207 млн. евро, без в тези цифри да влизат данните за дъщерната компания Chrysler. Тъкмо американският производител, който преди години бе заплашен от фалит, помогна на италианския концерн да остане на печалба. Със своите модели Fiat е силно концентиран върху боледуващия европейски пазар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още