IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Peugeot търси държавна помощ, за да не затвори фабрика

Подпомагането може да се състои и под формата на данъчни облекчения, твърди Ройтерс

09:50 | 24.07.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският автомобилен алианс PSA Peugeot Citroen очевидно ще подаде официална молба за държавно подпомагане, за да предотврати затварянето на втори завод във Франция, предаде Ройтерс.

„Те ни казаха, че ще питат правителството за мащабна помощ“, казва пред агенцията запознат със случващото се източник от кабинета.

Става дума за значителна помощ за мощностите в Севелнорд, която заедно с намаляване на заплатите на служителите би трябвало да гарантира продължаването на производството там. Финансовото подпомагане, което може да се изразява и в данъчни облекчения, трябва да бъде предоставено от кабинета в Париж и регионалните правителства, твърди друг източник. 

За разлика от своя конкурент Renault, през последните години Peugeot задържа голяма част от производството си във Франция и се концентрира силно върху европейския пазар. Заради кризата в Европа в момента концернът изпитва финансови затруднения.

Заводът Севелнорд се намира в град Валансиен и има 2700 работници.

„Ние имаме реален проблем със стратегията на Peugeot, с алианса с General Motors и с поведението на (главния) акционер", заяви преди няколко дни министърът на промишлеността Арно Монтебург пред канала France Inter.

Правителството, което на 25-и юли ще представи план за предоставяне на подкрепа на френската автомобилна промишленост, отклонява обявяването на нова програма за подпомагане при обновяване на автомобили. „Ние се стремим към масивна подкрепа за иновативни и екологични превозни средства, хибридни и електрически", казва министърът, като допуска въвеждането на някакъв еко-бонус.

В допълнение към предварително обявеното премахване на около 6000 работни места, Peugeot ще съкрати още 8000 служители и ще затвори фабриката си Aulnay в близост до Париж, обяви компанията преди малко повече от седмица.

Вчера Peugeot обяви официално, че ще засили сътрудничеството си с Toyota. Японският концерн ще купува лекотоварни автомобили от гамата на европейския алианс - Peugeot Expert и Citroen Jumpy и ще ги продава в Европа под името си Toyota. Очаква се те да бъдат произвеждани именно в Севелнорд.

Същевременно Peugeot обяви, че заводът няма да бъде налаган като производствена база за бъдещото поколение средноголеми ванове, ако не се подобри производителността. Без това производство обаче Севелнорд няма да бъде достатъчно натоварен, за да има икономическа обосновка за съществуването му.

В момента в него Peugeot асемблира автомобили в сътрудничество с Fiat. Италианският концерн обаче се оттегля от джойнт венчъра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
madcow
преди 11 години
Ба, зае.е нелоялната конкуренция. Откъде идват тия пари? От всички други производства, които печелят пари. Тоест вместо да се спонсорира това, което правят добре, се наказват тези, които го правят, и парите се дават на тези, които губят пари.Колко ли време ще издържат в социализма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Това не е ли вид нелоялна конкуренция, спрямо държавите съседки производители на коли? И изобщо за компаниите, които произвеждат нещо. То е много готино да знаеш, че като закъсаш държавата ще те спасява. Не е много мотивиращо да си конкурентен обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още