IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota изтегля 7,43 млн. коли в световен мащаб

Причината е проблем с електрическата система за стъклата

16:25 | 10.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Toyota изтегля 7,43 млн. коли в световен мащаб

Най-големият японски автомобилостроител Toyota Motor Corp обяви днес, че ще изтегли 7,43 милиона автомобила от глобалния пазар заради проблем с електрическата система за вдигане и сваляне на стъклата при много модели, сред които Corolla и Camry, предаде Ройтерс.

Засегнати са автомобили, произведени между 2005 и 2010 година, уточнява агенцията.

Това мащабно изтегляне не е ново за компанията - през последните години Toyota вече бе принудена да вземе такива мерки, понасяйки тежък удар върху репутацията си. В Европа се изтеглят Yaris, Corolla, Auris, Camry и Rav-4, като общият брой е около 1,39 милиона автомобила.

В Северна Америка на изтегляне подлежат около 2,47 млн. автомобила от горните модели, както и от Highlander, Tundra, Sequoia и Scion, както и от xB и xD.

В Япония се изтеглят Vitz, Belta, Ractis, Ist, Auris и Corolla Lumimon, като общият им брой е 460 000 коли. Засегнати са също Австралия и друг страни от Азия и Близкия изток.

За отстраняването на проблема са необходими около 40 минути, отбелязва компанията. Производителят е получил 39 жалби от собственици на такива автомобили на японския автомобилен гигант, като досега не се е стигало до пътно-транспортно произшествие.

Toyota проправи обратно пътя към успеха след множество трудности от 2008 г. насам, включително поредица от изтегляния на повече от 10 млн. своите автомобили през 2009-11, и осакатени вследствие на земетресението и цунамито вериги за доставки през миналата година в Япония, както и последвалите наводнения в Тайланд.

Компанията отчете най-голямата си тримесечна печалба за периода април-юни за последните четири години.

Въпреки проблемите Toyota възвърна лидерската си позиция за най-продавани автомобили в света през първото полугодие и очаква да продаде 9,76 милиона леки и лекотоварни автомобили в световен мащаб тази година, включително и от марките си Daihatsu и Hino.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Спекулант
преди 11 години
Мисля че термина "изтегля" е супер неправилен.Те няма да си ги вземат обратно и да върнат парите на купувачите!!!Ще ги привикат в сервизите си за да ги отремонтират!Моля бъдете по-прецизни. Може би така заблуждавате доста читатели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още