IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските политици нападнаха General Motors за закриването на завода в Бохум

Федералното и местното правителство настояват за „социално отговорни решения“

09:34 | 11.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Ние оставаме в Бохум&quot; пише на блузите на тези служители на концерна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Ние оставаме в Бохум" пише на блузите на тези служители на концерна. Снимка: Ройтерс

Германското федерално правителство разкритикува силно решението на американския автомобилен концерн General Motors (GM) да закрие завода на Opel в Бохум през 2016 г., предаде Ройтерс.

„Това е голям удар за засегнатите лица, за семействата им, но също така и за индустрията в Бохум", каза правителственият говорител Георг Щрайтер в Берлин. Канцлерът Ангела Меркел очаква, че GM ще направи всичко възможно, за да намери  социално отговорно решение.

Парламентарният лидер на Партията на свободните демократи FDP Райнер Брюдерле разкритикува мениджмънта на американската компания, че от години си играе на котка и мишка и е навредил на репутацията на марката Opel. Той също така призова за справедливи решения за работниците и служителите. В този случай обаче държавата можела само да бъде съпътстващо активна.

И местното федерално правителство поиска перспектива за работниците и служителите. "Сега трябва да се се работи сериозно и постоянно за дългосрочната визия на подразделението", заяви регионалният премиер Ханелоре Крафт.

Подобен аргумент има и кандидатът на SPD за канцлер Пеер Щайнбрюк. "Сега е важно да запазим Бохум като производствено място, дори и след края на производството на автомобили." Той очаква управлението на Opel и General Motors, в сътрудничество със синдиката IG Metall и съвета на работниците да намерят "социално приемливо решение без съкращения".

Още през уикенда Съветът на служителите информира, че след приключването на производството на Zafira през 2016 г. не вижда никакви перспективи за 50-годишния завод на Opel в Бохум. Съкращенията Adam Opel AG иска да избегне именно с работа в други германски подразделения или да предостави атрактивни обезщетения. 

За затварянето на завода имаше спекулации от началото на годината. За самия град Бохум това ще е още един сериозен удар, след като през 2008 г. финландският производител на мобилни телефони Nokia прекрати производството в града, за да го изнесе в Румъния, в следствие на което около 2300 души загубиха работата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още