IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводът на Opel в Айзенах свива производството си

Моделът Corsa вече ще се произвежда на две смени, а нощната смяна се отменя

22:11 | 02.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Заводът на Opel в Айзенах свива производството си

От сряда заводът на Opel в германския град Айзенах натиска педала на спирачката, за да намали скоростта си. Асемблирането на модела Corsa вече ще бъде на две смени. Въпреки приетото през миналата година заличаване на нощната смяна, директорът Харалд Лиске разчита на допълнителни смени за производството на новия модел Adam. На 10-и януари започва редовното серийно производство на модела - в експлоатация ще са също две смени, предава DPA. 

Причина за намалението на производството е сривът в търсенето на Corsa, особено в Южна Европа. За 2013 г. Лиске разчита на "за съжаление ниско ниво" със стабилизиране на производствените стойности. Базираният на годишен капацитет от около 180 000 броя Corsa завод ще може да произведе между 120 хиляди до 130 хиляди коли от този модел. Броят на 1600-те служители в съществуващият от 1992 г. насам завод обаче ще бъде запазен, дори ще бъдат назначени допълнителни 100 служители на трудов договор.

Очакваните допълнителни смени са благодарение на новия малък автомобил Adam, който ще бъде изграждан в рамките на групата само в Айзенах. Opel трябваше да инвестира за тази цел около 190 млн. евро в ново хале и производствени мощности.

На официалния старт на производството се очаква да присъства и временният главен изпълнителен директор Томас Седран. Той обяви през декември края на производството на автомобили в завода на Opel в Бохум през 2016 г., тъй като компанията има неизползвани свръхмощности в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още