IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шампионски болид на Шумахер от 1994 г. бе продаден за над 600 хил. паунда

В Гран-При на Сан-Марино същата година с тази кола Шуми бе на метри зад Сена, когато бразилският пилот катастрофира фатално

12:57 | 04.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Шампионски болид на Шумахер от 1994 г. бе продаден за над 600 хил. паунда

Състезателният автомобил от 1994 г., с който Михаел Шумахер спечели първата от общо седемте си титли във Формула 1, бе продаден за 617 500 паунда на търг за класически автомобили, на който бе регистрирана най-високата цена, плащана някога за комерсиална кола на публична продажба, съобщи Bloomberg.

Автомобилът Benetton-Cosworth Ford B194 имаше минимална оценка от 600 000 паунда, присъдена от Bonhams на първото събитие на класически коли в централата на аукционната къща в Лондон. Реставрираният състезателен автомобил в оригиналния си син и зелен цвят бе купен от неназован кандидат-купувач, наддаващ по телефона.

Общо на търга на Bonhams бяха направени продажби за 16,9 млн. паунда, което надхвърли максималните прогнози за 16 млн. паунда.

Колата, която от Bonhams описаха като "готова за пистата" с номер на шасито B194-05, е управлявана от Шумахер по време на четири от общо осемте му победи през 1994 г. В Гран-При на Сан-Марино тя бе на метри зад Айртон Сена, когато бразилският пилот катастрофира фатално със скорост 180 мили/час.

Едноместните състезателни автомобили на големите имена от бранша и с именити пилоти напоследък се продават на доста високи цени, въпреки че пазарът им е по-ограничен в сравнение с класическите автомобили. През юли Mercedes-Benz W196 от 1954 г., управляван от Хуан Мануел Фанджо на две от победите му в Гран При, бе продаден от Bonhams за 19,6 млн. паунда - най-високата цена, плащана някога за автомобил на търг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още