IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ 10 на най-забележителните постройки в света

Красива архитектура, внушителни размери, скъп мрамор или прозрачни стени - това са характеристиките на някои от най-красивите сгради по света

16:24 | 07.08.09 г.
Топ 10 на най-забележителните постройки в света

Класациите на красиви сгради обикновено започват с Тадж Махал, Айфеловата кула, в много се споменават и сградите на Франк Гери – архитект и дизайнер от канадско-американски произход. Има обаче много други сгради, които също заслужават да попаднат в класацията за красиви архитектурни забележителности.

Читатели и редактори на сайта VirtualTourist създадоха списък с десетте най-забележителни сгради, които според тях задължително трябва да бъдат видени:

Мескита де Кордоба, Испания
Строежът на катедралата продължава повече от два века до завършването й. Красивите арки, мозайки, които взимат дъха, високите колони, направени от оникс и мрамор, поставят тази сграда на първо място в списъка с обектите, които трябва да бъдат видени.

Бентът Хувър, Югозападни Американски щати
Образец за модерното строителство, язовирната стена е издържана в стил арт-деко, с преобладаващо изчистени линии. Бентът се намира при река Колорадо точно на границата на щатите Невада и Аризона и се извисява на 300 м височина от дъното на каньона. Бентът е национална историческа забележителност от 1985 година насам.

Пагодата Шведагон в Мианмар
При строежа на пагоди през 15-ти век имало традиция да се носи злато в чест на новата сграда. Обсипана с хиляди диаманти и рубини, фасадата на най-високата пагода в света я прави една забележителна и паметна сграда. Вътрешността на храма също е внушителна – изрисувани тавани с множество изображения и статуи на древния Буда.

Къщата от майолика, Виена, Австрия
Ексцентричен и единствен по рода си, шедьоварът на Ото Вагнер е един чудесен пример за архитектурата от стила „арт нуво”. Къщата е построена изцяло от майолика (разновидност на керамиката).

Театърът на армията, Куритиба, Бразилия
Прозрачната сграда, направена почти изцяло от метални жици, приютява едни от най-известните представления в страната. Архитектурният шедьовър има невероятен изглед както през през деня, така и нощем, от светлините на множеството лампички, които го осветяват.

Кулата Гъркин (буквален превод от англ: Корнишон) в Лондон
Докато някои се подиграват на модерната сграда с форма на куршум, или корнишон според британците, други се възхищават на оригиналността й. С височината си, която е над три пъти по-голяма от тази на Ниагарския водопад, сградата определено не е място за онези, които ги е страх от високо.

Джантар Мантар, Джайпур, Индия
Това е колекция от архитектурно астрономически инструменти, планетариум от 17-ти век, предназначен за наблюдение и предупреждаване за метеорологическите и астрономически събития. Сред многото построени уреди е и един гигантски слънчев часовник.

Златният павилион, Киото, Япония
Златното покритие на широкия покрив на сградата прави и самата конструкция особено забележителна. Макар и широко известна и често посещавана, сградата и заобикалящата я природа оставят усещане за спокойствие и пречистване у посетителите й.

Библиотеката в манастира Виблинген, Улм, Германия
Видният разкош и блясък на сградата в стил Рококо вкарват сградата в класацията на архитектурните паметници, които задължително трябва да бъдат видени. Макар и рисунките по тавана и стените да не са прекалено цветни и разнообразни, атмосферата и тишината в библиотеката привличат много посетители от цял свят.

Терминал номер пет на летището JFK, Куинс, Ню Йорк
Футуристичен дизайн, запечатан в лентата на филма на Стивън Спилбърг „Хвани ме, ако можеш”. Отбелязан е като исторически паметник на Ню Йорк през 1994 и е част от списъка с национални исторически забележителности.

 

 

 

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още