IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работохолици на плажа

Младите кариеристи изпитват стрес по време на отпуска, че в тяхно отсъствие могат да бъдат взети важни решения

12:57 | 24.06.10 г.
Работохолици на плажа

В сравнение с хората от Северна Америка и Япония, германците и французите имат на разположение доста повече дни за почивка. Днес младото поколение работещи обаче все по-трудно се отпуска по време на ваканция и успява да превключи на вълна релакс.

Германците не само са на едно от първите места по най-често пътуващ народ, но успяват да оглавят класациите за работохолици. 53% от младото поколение работещи прекарват по 40 часа седмично, занимавайки се със задълженията си в офиса.

Когато става дума за отпуските и почивките, мнозина се съобразяват с работодателя и натовареността си. Една трета от хората признават, че отлагат или се отказват да почиват заради работата си. Резултатите са от проучване, направено от компанията за пазарни изследвания Harris Interactivе, цитирано от Financial Times Deutschland.

Изследването е направено онлайн и е съпоставило навиците за пътувания на германците и представители на други нации. В изследването участие са взели 521 души. Онези, които попадат във възрастова група между 16 и 34 години споделили, че са много ограничени от работата си – дори по време на сезона на почивките. Една четвърт от запитаните млади кариеристи не се разделят със своето BlackBerry по време на ваканцията си и редовно проверяват пощата си. Те дори живеят под стрес да не би да изпуснат важна среща или решение, което може да бъде взето по време на тяхното отсъствие.

Истинските работохолици са 10% от анкетираните. За тях работата е целят им живот. При тези хора за почивка рядко може да се говори – те сами жертват свободното си време в името на задълженията си.

В друго проучване на Harris Interactivе, цитирано от Ройтерс, се казва, че японците са най-ощетени откъм почивка сред развитите страни в света. Техният отпуск е 16,5 дни в годината, от които те се възползват средно от 9 дни.

В анкетата са участвали 9000 души от 13 страни по света. Сред тях германците разполагат средно с 27,5 почивни дни годишно. В сравнение с американците, които имат едва 17 дни, но използват средно 14, или канадците и новозеландците, които са съответно с 19,5 и 20 дни отпуска годишно, отпуската на французите изглежда доста разточителна – цели 34,5 дни, които те оползотворяват изцяло.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още