IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Лондон таксиметровите шофьори са дружелюбни, в Париж - груби

Лондонските таксита са посочени като най-добрите в света, а колите в Париж и Ню Йорк се карат от най-грубите и невъзпитани шофьори, показва проучване

15:04 | 06.08.10 г.
Таксиметровите шофьори в Лондон компенсират високата цена на услугата с приятелско отношение и добро познаване на района. Снимка: sxc.hu
Таксиметровите шофьори в Лондон компенсират високата цена на услугата с приятелско отношение и добро познаване на района. Снимка: sxc.hu

Лондонските таксита, със своите приятелски настроени шофьори, които познават много добре района си, са посочени като най-добрите в света, показва годишно проучване на такситата в различни страни.

Изследването е направено от туристическия сайт hotels.com между 11 и 28 май тази година и в него са участвали 1 900 души. Според него такситата в Лондон, независимо че са най-скъпи, печелят съревнованието и оглавяват списъка за трета поредна година с гласовете на 59% от посетителите на сайта, които пътуват не само по бизнес поводи, но и на екскурзия, почивка, на гости или преминават през града на път за крайната си дестинация, посочва Ройтерс.

По данни на Britain Express, сайтът за пътна информация на Великобритания, в Лондон са останали около 23 хиляди традиционни черни таксита. Те са добър начин за придвижване на групи от хора, които могат да си поделят разходите за пътуване, които често са по-големи от останалите жълти таксита. За сравнение, ако цената на едно обикновено такси е 1-1,5 паунда на миля, то при черните цената тръгва от 4,20 до 7,40 паунда за същото разстояние, 2 паунда, ако поръчате таксито по телефон, и още 2,2 паунда първоначална такса. Така пътуване в черно лондонско такси от летището Хийтроу до центъра на града, което ще продължи между половин и един час, може да ви излезе най-малко 40 паунда, а най-много – 70.

Таксиметровите шофьори в Лондон са получили признание едновременно заради приятелското си отношение, интелигентността и добрата си осведоменост за пътя. Познанията им идват от факта, че желаещите да превозват клиенти в английската столица са задължени да преминат специален изпит, наречен „Опознаване“, преди да получат лиценза си.

Жълтите таксита в Ню Йорк попадат на второ място в списъка с одобрението на 27% от анкетираните (в сравнение с миналата година ръстът е с 10%, независимо че Манхатън, заедно с Париж, е посочен като градът на най-грубите и невъзпитани шофьори). Онова, което привлича пътуващите и ги кара да преглътнат недодяланите таксиджии, е фактът, че според тях в града на ябълката винаги можеш да намериш свободна кола. Цената за половин миля е 2,5 долара и 0,4 долара за всяка следваща половин миля, както и 0,4 долара престой за минута.

В другия край на класацията попада Рим. Италианската столица е призната за най-лошото място, където може на човек да му се наложи да пътува с такси. Един на всеки десет анкетирани са посочили, че изборът им именно Рим да бъде посочен като градът с най-лоши таксита е качеството на шофиране. В града цените са фиксирани на 2,33 евро дневна тарифа, 3,36 евро на километър ще ви вземат през празниците и в неделя, а нощната тарифа е 4,91 евро. Превозването на багаж също се таксува – по 1,04 евро на чанта, по-голяма от стандартния размер за ръчен багаж, който е установен и в правилниците на самолетните компании.

„Пътуването с такси е едно от първите преживявания, с които посетителите на нов град се сблъскват. Всъщност, проучването установи, че такситата са най-популярният метод за пътуване от летището до хотела за гостите на града“, казва представител на hotels.com.

За проучването са отчетени фактори, свързани чистота в колите, цена, качество на шофиране, познаване на района, дружелюбност, безопасност и това колко лесно може да се поръча такси в дадения град.

Първата петица на отличените заради таксиметровите си услуги градове се допълва от Токио, който печели одобрението на 26% от анкетираните. Там цената на таксито е 710 йени (повече от 6 евро) първоначална такса при качването, в която се включват първите два километра. За всеки следващи 274 метра се доплащат допълнителни 80 йени (0,7 евро). Ако попаднете в трафик, всеки две минути престой ще ви струват близо 80 допълнителни йени. Берлин е следващ в класацията със 17% „за“ такситата там и Банкок, който е известен с моторните си таксита "тук-тук", които нямат брояч. Най-големият тайландски град е оставил доволни 14% от анкетираните с таксиметровите услуги, които предлага.

Такситата в Мадрид са посочени на шесто място, следвани от тези в Копенхаген и Дъблин, Франкфурт и Париж.

Такситата в Сидни не попадат дори в топ 10 заради високата си цена, лошите познания на шофьорите за района, който обслужват, както и поради факта, че свободни таксита в града се намират трудно. Според сайта на правителството на Нови Южен Уелс, най-старият и най-населеният щат в Австралия, чиято столица е Сидни, тарифите за такси в града започват от 3,2 долара първоначална такса и нарастват с 1,93 долара за всеки следващ километър. Между 22 часа вечерта и 6 сутринта върху цената се включват допълнително 20% надценка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още