IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата за милиардите във Висшата лига

Правата за пряко излъчване ще донесат на участващите клубове до 2 млрд. паунда

17:16 | 17.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Висшата лига е най-гледаното по телевизията футболно първенство в света.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Висшата лига е най-гледаното по телевизията футболно първенство в света. Снимка: Ройтерс

Шампионската купа едва бе връчена на Манчестър Сити и футболният свят на Острова е изправен пред следващото състезание. Този път играчите се наричат обаче BSkyB, ESPN и Сие и топката, за която се борят, са правата за излъчване на живо на лигата с най-много зрители в света.

Ден след като Манчестър Сити спечели в най-оспорвания за последните десетилетия шампионат, футболът във Великобритания е дом на следващата размяна на удари: възлагането на правата за пряко излъчване на Висшата лига, което ще донесе на участващите клубове до 2 млрд. паунда, пише Wall Street Journal. 

Двубой между BSkyB и ESPN

Значимият търг за Висшата лига, за който участниците можеха да се кандидатират до сряда, се очаква да е преди всичко битка между платения телевизионен оператор British Sky Broadcasting (BSkyB) и дъщерното на Walt Disney дружество Entertainment and Sports Programming Network, накратко ESPN.

BSkyB си осигури през миналата година лъвския пай от правата и доминира предаванията на английската Висшата лига в продължение на две десетилетия. ESPN обаче трябва да се опита този път да вземе по-голямо парче от тортата.

Британските медийни анализатори очакват още потенциални участници в търга: новинарският арабски канал Al-Dschasira със седалище в Катар също има интерес, както и двата американски гиганта Google и Apple.

Според говорител на Висшата лига търгът ще се състои през юни. Заради високата конкуренция за правата много анализатори очакват аукционът да донесе значително по-високи постъпления от предишните години.

Висшата лига е елитната дивизия в английския футбол, в която 20-те водещи клубове на Англия спорят за титлата. Лигата получава силно внимание далеч отвъд британските граници. Около 4,7 милиарда зрители по целия свят в 200 страни следят футбола на Острова.

Популярността е нараснала в съответствие с нарастването на финансовата стабилност на клубовете, които изразходват значителни суми за чуждестранни играчи - като например Серхио Агуеро в Манчестър Сити или сърбина Неманя Видич в Манчестър Юнайтед.

Този Манчестър стана топ марка заради 12-те си титли във Висшата лига и добрите резултати в Шампионската лига за последните 20 години. Клубът е оценен на 1,4 млрд. лири и според Forbes за осма поредна година е най-богатият клуб в света.

Висшата лига ще пусне на търга правата за пряко излъчване на 154 от 380 мача на сезон за период от три години.

Правата са разделени в пет пакета от по 26 мача и два пакета от по 12 мача, чието отдаване ще стане след изиграване на първите срещи. Нито един от претендентите не може да придобие правата за повече от 116 мача.

Последна актуализация: 10:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още