IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата за милиардите във Висшата лига

Правата за пряко излъчване ще донесат на участващите клубове до 2 млрд. паунда

17:16 | 17.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Висшата лига е най-гледаното по телевизията футболно първенство в света.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Висшата лига е най-гледаното по телевизията футболно първенство в света. Снимка: Ройтерс

BSkyB разчита на правата

В последния търг за правата на Висшата лига в началото на 2009 г. шест пакета с 23 мача бяха продадени за 1,78 млрд. паунда - увеличение на цените от около 4% спрямо предходния аукцион през 2006 г..

За оператора на платената телевизия BSkyB правата за излъчване - подобно на германския еквивалент Sky Deutschland, са жизнено важни. Финансовият успех на оператора зависи до голяма степен на това, да привлече с предаването на живо на Висшата лига нови клиенти.

Освен това британският канал иска от кръчмите на Острова хиляди лири годишно за публичното излъчване на мачовете.

Последният път BSkyB си осигури правата за общо 115 от 138 мача, които бяха предложени на търга. Това струваше на оператора тогава 1,62 млрд. паунда – една трета от тогавашния годишен оборот. Тези права ще изтекат през май идната година.

Анализаторът Пол Ричардс от Numis Securities описва правата за излъчване на Висшата лига като "уникална стойност", върху която BSkyB гради своя бизнес модел. Подобно на повечето медийни анализатори, Ричардс очаква BSkyB да получи и този път правата за повечето пакети.

Предвид нарасналата конкуренция е твърде вероятно цената да скочи с 10 до 15 процента. Анализаторите на UBS Поло Танг и Тамсин Герити очакват повишение на цената от 15%, докато Клаудио Аспеси от Sanford C. Bernstein изчислява скока на около 20%.

„Предполагаме, че BSkyB ще бъде много успешна при търга, подобно на последните две десетилетия", каза Ричардс, като отбелязва, че несигурността при разходите на търга са играли основна роля за оценката на акциите на BskyB през последните шест месеца.

От началото на годината акциите на BSkyB са загубили повече от 5 процента от стойността си. Миналата година спадът бе от 17%, след като News Corp. оттегли през юли 2011 г. офертата си за придобиване на канала.

До този момент BSykB не дава официални коментари за намеренията си да участва или не в търга. Медийният концерн News Corp., към който спада Wall Street Journal, е най-големият акционер в BskyB с 39,1% дял.

Последна актуализация: 10:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още