IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн търговете и непрозрачният пазар на изкуство

Голяма част от компаниите, организиращи онлайн търгове, не разкриват резултатите от подобни събития

11:27 | 17.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Рекордът на Сера

Онлайн търговете обикновено се фокусират върху по-евтини произведения – повечето творби се продават за по-малко от 100 000 долара. Едно от най-големите произведения, продавани на търг онлайн, е картина на Ричард Сера, наречена „Pamuk”. Тя достигна рекордната цена от 905 000 долара в рамките на онлайн търг на Christie's, проведен на 14-и май тази година.

Цената не е достъпна на уебсайта на аукционната къща и не е вписана в базата данни на Artnet, един от основните източници на информация за цените на произведенията в индустрията. Christie's само спомена цената на 16-и юли, когато обяви продажбите си за първата половина на годината.

Същевременно федералният закон в САЩ не изисква компаниите, занимаващи се с аукциони, да публикуват резултатите от онлайн търговете си, твърдят експерти.

Партньорство с eBay

В резултат от това стандартите в индустрията варират. Компаниите, които предлагат онлайн търгове (както търговски, така и благотворителни), сред които са Paddle8, Christie's, Artspace и Artnet, твърдят, че биха дали информация за конкретни онлайн продажби, ако бъдат запитани директно.

Sotheby's, която в момента не предлага търгове в интернет, миналия месец сключи партньорство с eBay за продажбата на произведения на изкуството онлайн. Двете компании твърдят, че изграждат платформа, в която ще се продават произведения на изкуството, бижута и вино. Тя е насочена както към колекционери, така и към хора, които за пръв път купуват творби.

Sotheby's смята, че пазарът ще стане по-отворен, докато се разширява и узрява. Американската аукционна къща Heritage Auctions публикува подробни данни за резултатите от всеки свой търг, независимо дали той се провежда онлайн или не.

Посетителите на онлайн аукционера Auctionata.com пък могат да разгледат резултатите от последните търгове.

Рисунката на Шиле

Heritage Auctions и Auctionata изпращат данните за продажбите си до Artnet, която ги събира в базата си данни. Тук влиза снимката на Мерилин Монро, дело на Лорънс Шилер, която беше продадена за 938 долара по време на търг на Heritage миналата седмица, както и картината на Егон Шиле от 1916 г., която миналата година беше купена на търг за 1,5 млн. евро.

Artnet, която е продала произведения на изкуството за 984 818 долара по интернет през първото си фискално тримесечие, ще започне да публикува резултатите си през септември като част от редизайна на уебсайта си, твърди Роксана Зарнегар, старши вицепрезидент по търговете и частните продажби на компанията.

Липсата на прозрачност може да има много по-просто обяснение, твърди Макандрюс от Art Economics. “Фактът, че те не говорят много за това, означава, че този процес е още в много ранен етап“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още