IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще кажем ли "сбогом" на независимите музикални компании?

Класациите са доминирани от песни, създадени под шапката на големи лейбъли, твърди експерт

14:02 | 26.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

“Ако си сред най-слушаните, печелиш много добре. Стига да си сред първите, наистина можеш да получаваш милиарди”, допълва Коен. По думите му ключово за компаниите и изпълнителите в момента е как да накарат повече потребители да слушат именно тях в Spotify, тъй като услугата не позволява пускането на две и повече песни едновременно.

Темата за печеленето от Spotify се оказа една от най-горещите през миналата година, след като Тейлър Суифт реши да изтегли целия си музикален каталог от услугата, заявявайки, че не получава достатъчно под формата на възнаграждения.

Около Spotify продължават да витаят редица въпроси. На първо място за това как една толкова утвърдена и популярна компания все още не генерира печалба. Същевременно Wall Street Journal обяви в сряда, че в момента стойността на Spotify е по-голяма от тази на звукозаписната индустрия в САЩ.

Преди няколко дни стрийминг услугата приключи нов кръг на финансиране, в рамките на който набра 400 млн. долара, а това я оцени на 8,4 млрд. долара. Това е почти двойно повече от оценката на Pandora - нейният най-голям конкурент, оценен на 3,5 млрд. долара. През 2014 г. приходите на музикалната индусрия в САЩ достигнаха 6,97 млрд. долара, като в това число влизат продажбите на физически копия, дигитални покупки и стрийминг.

Плочите

На фона на възхода на стрийминга, музикалната индустрия се сблъсква с нещо необичайно - един позабравен формат се радва на нов живот. Плочите се възраждат.

Продажбите на винили надминаха 9 млн. в САЩ през миналата година. Това се равнява на около 6 на сто от продажбите на музика на физически носители в страната за този период.

“Винилите не струват! Това е най-лошият формат на света”, категоричен е Коен, според когото манията по плочите ще отмине съвсем скоро. Той смята, че това е временно явление, свързано с романтиката около плочите, която привлича потребителите.

Експертът смята, че манията по плочите ще отшуми, защото този тип физически носители не предлагат добро качество на записа. “Хората сякаш имат амнезия. Забравили са как се драскат плочите. Никак не е  страхотно, ужасно е! Записите прескачат, лесно се съсипват”, коментира още Коен.

Последна актуализация: 21:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още