IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бирата - ябълката на раздора за Световното първенство по футбол през 2022 г.

Властите в Катар настояват за забрана на алкохола на стадионите

10:00 | 12.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фенове на футбола, няма място за паника. Няма забрана за бирата на Световното първенство по футбол през 2022 г., което ще се проведе в Катар, обяви генералният секретар на ФИФА Фатма Самура по време на визита в Доха. Или поне забрана не е въведена все още, защото не са започнали преговорите дали ще бъде сервиран алкохол на стадионите, пише Bloomberg.

"Ще достигнем момента, в който ще обсъдим не само алкохола, но и храната“, коментира Самура. „Уважаваме обичаите и културата на страната“, подчертава генералният секретар на организацията.

Хасан Ал Тхауади, генерален сектерар на катарския комитет, който следи подготовката на Световното първенство, заяви пред местен вестник тази седмица, че не иска на събитието да се сервира алкохол. По думите му той самият подкрепя забраната на алкохола, но това не е официално решено.

Забраната на бирата ще бъде поредният конфликт между Катар и организацията, стояща зад Световното първенство. Budweiser е сред топ спонсорите на ФИФА от години, така че всяка рестрикция, която може да попречи на компанията да превърне спонсорството си в генериране на средства от продажби, ще бъде проблем. Бирата, виното и спиртните напитки се продават в някои хотели в Катар и на чуждестранни граждани, които имат специални разрешителни.

Емирството е критикувано и за начина, по който се отнася с работниците мигранти, откакто спечели домакинството за Световното първенство преди шест години, с план, който предвижда 200 млрд. долара разходи за инфраструктура, необходима за провеждането на най-гледаното в света спортно събитие. Катарските власти твърдят, че условията са се подобрили, а Самура похвали реакцията след смъртта на работник на един от новите стадиони през октомври.

„След първия инцидент на строителната площадка бяха взети незабавни мерки, не само за да се направи проверка, но и да се обърне внимание на някои пропуски“, коментира Самура. „Ще продължим да насърчаваме катарското правителство да ускори процеса по реформи на трудовата политика на национално ниво“, допълват от ФИФА.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още