IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елана Трейдинг: Очакваме 30% ръст на SOFIX в края на годината

По-ниските лихви по депозитите и кредитите ще стимулират потреблението, а оттам донякъде заетостта и икономиката, прогнозира инвестиционният посредник

16:20 | 28.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Елана Трейдинг: Очакваме 30% ръст на SOFIX в края на годината

Евро/щатски долар

Валутният курс се задържа около ключовото ниво от 1.36 EUR/USD в границите от 4  цента. Очаквахме доларът да не поскъпва, тъй като продължават стимулите в САЩ. Подобряването на икономиката не води до покупки на долари, но предимството е на страната на щатската валута.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг предвиждат за втората половина на 2014 г. запазване на баланса между еврото и долара. Новите стимули на Европейската централна банка, а именно отрицателните лихви и предстоящото изкупуване на държавни облигации, ще ограничават ръста на еврото. От друга страна, инвеститорите не са склонни да преминават към щатските активи и да прехвърлят капитали в долари, тъй като лихвите там са много ниски. Затова и няма причини за ръст на щатската валута. Текущият баланс при мерките за стимули в САЩ и Европа ще се запази, без да доведе до осезаемо движение на валутите до края на годината. Доларът може да поскъпне само при рязка корекция на фондовите пазари през есента, но това би било краткосрочно движение на пазара. Затова потвърждаваме прогнозата си до края на 2014 г. за баланс около 1.36 EUR/USD (1.44 лв.).

Анализаторите на Saxo Bank предвиждат за втората половина на 2014 г. постепенно покачване на долара. Продължаваме да очакваме постепенно засилване на щатския долар, като еврото все още остава слабо. Европейската централна банка взе мерки в първата половина на годината, но тяхното действие тепърва ще се наблюдава. А Джанет Йелън, председателят на Фед, поясни, че следят данните и са готови за реакция и в двете посоки. При това положение инвеститорите ще бъдат фокусирани върху важните икономически данни през третото тримесечие и са възможни значими реакции. 

Злато

Златото възстанови малка част от загубите си, благодарение на два геополитически риска: гражданската война в Украйна и кризата в Ирак. Дългосрочни инвеститори вероятно са купували злато в началото на годината, но в сравнително умерени обеми. Все още липсва масовост на покупките и ценният метал не се разглежда от потенциалните инвеститори като източник на дългосрочна доходност, а само като застраховка от евентуални рискове. При това очакванията за влошаване на ситуацията в Украйна или Ирак не се възприемат много сериозно от пазарите.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг предвиждат за втората половина на 2014 г. слабо представяне на златото над дъното от 1200 долара. Очакваме златото да не се представя добре през втората половина на годината, като е възможно да тества отново равнището от 1200 долара за тройунция. Неговото повишаване не се дължи на интерес от инвеститорите и на очаквания за поскъпване. Това означава, че предстоят още месеци за формиране на дъно и за промяна на инвестиционните нагласи. Позитивен знак би бил ускоряване на икономическия растеж в Китай и в развитите страни, но засега няма причини да се очаква такъв сценарий на развитие. Затова златото ще се представя малко над очакваното дъно, като смятаме спад до 1200 долара за тройунция за възможност за дългосрочна инвестиция в умерени обеми от портфейла на инвеститорите.

Анализаторите на Saxo Bank предвиждат за втората половина на 2014 г., че цената на златото ще се движи в диапазон. Продължаващата геополитическа несигурност ще поддържа още едно тримесечие цената на златото в диапазон с граници 1 185 – 1 420 щатски долара за тройунция.  Възстановяването на глобалната икономика все пак ще донесе нови предизвикателства в последното тримесечие на 2014 г. с риска от тестване на нивото от 1 200 долара за тройунция. 

Петрол

Изменението на цената на щатския петрол беше по-силно от покачването на сорта Брент. Това доведе до свиване на разликата между двете цени при преобладаващ възходящ тренд при петрола. Повишаването му е следствие на геополитическите рискове, защото икономическият растеж все още не води до недостиг на суровината.

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг предвиждат за втората половина на 2014 г., че петролът ще се търгува в диапазона 105-110 долара за барел. Равнището на цената от 100 долара за барел щатски петрол ще бъде сериозно ниво на съпротива при спад. Това ще е ограничението в низходяща посока при нормално стечение на обстоятелствата и при липса на силна корекция на фондовите пазари. Няма основания да се очаква по-сериозен ръст на суровината до края на годината, дори и при съществуващото напрежение в доставките от Ирак и Либия. Все пак основният риск е да пострада инфраструктурата за добив в Ирак и да се появят временни дефицити по време на периода с по-високо търсене през есента и зимата. Нашата прогноза е търговия в диапазон на 105 – 110 щатски долара за барел.

Анализаторите на Saxo Bank предвиждат за втората половина на 2014 г., че цената на петрола ще варира около 110 долара за барел. Като важен глобален доставчик на петрол Ирак ще продължи да приковава вниманието и във втората половина на годината, което подсигурява повишения за петрола в краткосрочен план. Според нас цената на сорта Брент ще остане в диапазон около 110 щатски долара за барел по подобие на нивата от 2011 г. Временни проблеми с доставките от Ирак, което е малко вероятно, могат да доведат цената до 115 долара за барел, докато изненади с доставките от Либия в рамките на есенния период на спад в търсенето, могат да свалят цената под 105 долара за кратко време. Подкрепата за 100 долара в момента изглежда солидна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
pepince
преди 9 години
Боже помилуй, ЕЛАНА Трейдинг ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още