IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Защо еврозоната е обречена и какво да очакваме от Германия - вижте поредната позиция в дискусията на Investor.bg

08:13 | 03.05.12 г. 117
Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Дискусията за бъдещето на еврозоната набира все по-голяма сила. Това ни накара да се обърнем и към нашите читатели и да разберем какви са техните очаквания за валутния съюз. Днес ви представяме позицията на Добри Божилов.

Въпросът за бъдещето на еврото и еврозоната е донякъде безсмислен вече, доколкото самата еврозона вече не съществува. Формално евро като валута съществува, но това далеч не е онова "евро", каквото беше заложено при създаването на монетарния съюз и по-късно вписано и в Лисабонския договор.

Оригиналното евро трябваше да е наднационална валута, управлявана  от независима институция, на която никой не може да влияе. Като основна  сила се посочваше именно наднационалният характер, който правеше невъзможно отделно правителство, имащо финансови нужди, да притисне своята централна банка да печата пари.

Реално, за да печата пари, на ЕЦБ й е нужно доста трудно постижимо решение на управителния съвет, състоящ се от представители на различни държави. Теоретично не е възможно да се въздейства на подобна институция.

Друг много важен елемент  на еврото беше абсолютната забрана  на централната банка да купува държавни облигации.

Фактически ЕЦБ беше централната банка-мечта - каквато нямаха нито САЩ, нито Япония. Една централна банка, фокусирана категорично само върху ценовата стабилност и нямаща никакви други задължения нито към политици, нито към държави.

Разбира се, всичко това се оказа просто една мечта. Европейската централна банка твърде лесно преодоля преградите пред печатането на пари и фактически се подчини на европейските правителства. Формалната независимост се разпадна.

Много бързо беше намерена и "вратичка" срещу забраната да се купуват държавни облигации и те вече се купуват. И накрая - ценовата стабилност фактически беше премахната като приоритет, доколкото вече дори официалната инфлация е над лимита от 2%, но ЕЦБ не взема никакви мерки срещу това.

Напротив - тя продължава проинфлационната си политика на "печатане на пари".

С отчитането на тези фактори очевидно трябва да се признае реалността, че настоящото евро и настоящата ЕЦБ са нещо съвсем различно от еврото и  ЕЦБ при създаването им.

Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

97
rate up comment 5 rate down comment 0
Danny666
преди 11 години
Ха ха ха още един ИЗПЕРКАЛ Кензианист !Ало сладур за какъв РАЗТЕЖ говориш, а всъщност пропагандираш ИНФЛАЦИЯ а не реален разтеж !!!Стига с тези Кензиански ИДИОТЩИНИ ! Края на тази ИЗМАМА е ВЕЧЕ ТУК Ако девалвират еврото с 30% както ти искаш то знаеш ли КОЛКО ЩЕ Е БЕНЗИНА ? При 4 лева на литър НИКАКВА ИКОНОМИКА НЕМА ДА ОСТАНЕ БЕ СЛАДУР.Те и кумунистите се опитаха преди 15 години с ПЕЧАТНИЦАТА КЪМ ПРОГРЕС и знаеш как всичко свърши. Единствено Щатите още го практикуват този номер защото ДОЛАРА е СВЕТ.РЕЗ.Валута ! Но и там нещата са ВСЕ ПОЗЛЕ и скоро ще има фоерверки.Просперитет с печатане НЯМА ! Избий си от главата тази ИДИОТЩИНА !Само яко бачкане и лишения мили. Лабавото свърши за СОЦИЯЛНА Европа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
96
rate up comment 3 rate down comment 2
lozkhris
преди 11 години
И накрая,нека не забравяме,че Германия и сега продължава да поддържа огромен търговски излишък - все пак това е вторият най-голям износител в Света. Как се поддържа това?Ясно е,че ако една държава върви на излишък, то друга/и трябва да вървят на дефицит.Еврото бетонира дефицитите на останалите страни в ЕЗ.Германия държи искуствено еврото силно и се оправдава със "стабилността" му, но фактически не желае да свали стойността,защото това ще подкопае сигурността на консумацията на германски стоки в ЕЗ - нали се сещаме,че слабото евро ще започне да изнася стоки от Италия и Испания извън ЕЗ, че това ще подпомогне тези икономики,ще намалеят дефицитите,ще увеличат потреблението,но на местно производство, не на германски стоки.Аз харесвам Мийле и Мерцедес,но Германия е вредна за Европа в момента.Сега е криза и не е време за бюджетни съкращения.Сега трябва да се мисли растеж.За реформи се мисли в мирно време.А мотивацията се налага и "силово",ако трябва....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
95
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 11 години
Здравата логика е едно, а реалиите обикновено - друго.Едва ли някой ще тръгне да спира инвестиции от такъв мащаб,при положение,че всички говореха преди 2007 само за светлото бъдеще.Държавите в еврозоната смятаха, че завинаги ще са като Германия,лихвите ще са ниски,а цените на имотите само ще растат. И в България беше така.И при нас Райфаизен и Експресбанк раздаваха кредити като луди и без никакво покритие и никой не ги спря.Виж Сълнчев браг и Банско - бетонни, празни в момента джунгли.Не е в такъв размер като Испания,но и тук има хора, които се самоубиха или поне си скубят косите. Разликата е, че заплатите в Бг са на феодално ниво и това размива проблема на макрониво.Но Испания преди кризата наистина нямаше дефицити.Всичко започна със спукването на балона.Освен това парите идваха от германски банки, ама минаха през испански и в крайна сметка токсините останаха в тях, не в германските.Затова сега Германия наказва Испания с бюджетни рестрикции за това,че не са казали:"Не, не щем пари"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
94
rate up comment 1 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
Никой няма и НЕ МОЖЕ да напусне ЕС и ЕЗ по мирен начин. Ако пуснат един да "излезе от казана" и други ще поискат да се отърват. Слава богу ние сме в ЕС и затова той неминуемо ще се разпадне и така Българите пак ще спасим света. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
93
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"Естествено, никой не отрича реформите. Но те се правят не по време на 25%-на безработица и тотална стагнация"-----------Напротив, точно тогава се правят реформи. През другото време просто няма достатъчна мотивация за промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
92
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"И защо трябва да се наказва Испания напр, след като тя не разиграваше финансови вакханалии по гръцки сценарии, а преживя имотен балон, финансиран отново от германски банки?"--------Ако това е така (испанския балон е финансиран от германски банки), то Испания трябва да се накаже защото е глупава и не остави тези германски банки да си сърбат попарата, която са надробили. Да ги беше оставила да фалират и готово (в Исландия май нещо такова направиха). Да, ама не! И затова, както обича да казва един тукашен форумец - няма земна сила, която да задържи пари (немски) и *** (Испания) на едно място. Та така...Но всъщност не е баш така - испанските провинции също както и гръцката държава са затънали в дългове. Т.е. Испания също е "разигравала финансови вакханалии по гръцки сценарий".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
91
rate up comment 3 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Освен това, от "пот и сълзи" нямаше да има нищо натрупано, ако не беше планът "Маршал", т.е. - огромна сума пари / чети QE/, наляти от САЩ в германската икономика в края на WW2.Смисълът на всяка валута е да обслужва икономическите интереси и необходимости на държавата, която я издава. В европейски контекст - тя трябва да обзлужва всички, а не само германските корпорации. И ако трябва да се печата - ще се печата. Нищо от това, което се случва в момента нямаше да го има, ако ЕЦБ агресивно беше свалила еврото през 2009 до паритет с долара. Нямаше да има гръцки неволи, нито испански, нито италиански. Естествено, никой не отрича реформите. Но те се правят не по време на 25%-на безработица и тотална стагнация на цял един континент.Отговорностите на водачите са много - затова са водачи. Ако са егоисти - те са просто франсета.Хубаво би било Германия да излезе от ЕЗ. Така другите ще имат шанс да се оправят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
90
rate up comment 2 rate down comment 1
lozkhris
преди 11 години
Прекрасна статия,която явно е писана като химн за честната,работлива и добра Германия и лошите Италия,Испания и прочие. Само че нищо не се споменава,че еврото беше създадено не за доброто на която и да е европейска страна,а за да обслужва германските корпоративни интереси.Точно продажбите на германски стоки не бяха сигурно докато Италия и Испания можеха да си девалвират валутите в момент на проблем.Никоя икономика,освен на СССР,не може само да расте.А защо нищо не е споменато,че балоните и дефицитите и на Ирландия, и на Гърция,и на Португалия,и особено на Испания бяха финансирани от германски банки?И защо трябва да се наказва Испания напр,след като тя не разиграваше финансови вакханалии по гръцки сценарии,а преживя имотен балон,финансиран отново от германски банки?25% безработица не е нещо, с което анти-инфлационна Германия би се справила, но нали е в Испания - там може. Еврото е ненужно, защото е всъщност германска марка. От него няма нужда в момента никой, освен самата Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Абсолютно съм съгласен . Само с една забележка - Англия най вероятно от стремежа си да седне на два стола ще седне на земята - в смисъл окончателно ще загуби влиянието си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 1 rate down comment 0
Sladkata Malka
преди 11 години
Примерът беше за бивша соц.държава без борд и с реална икономика! Това, че я наредихте до Англия във възползването и в печеленето на време означава само едно - и двете са по-находчиви, за да не подписват все още и могат да си го позволят...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още