IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Защо еврозоната е обречена и какво да очакваме от Германия - вижте поредната позиция в дискусията на Investor.bg

08:13 | 03.05.12 г. 117
Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Дискусията за бъдещето на еврозоната набира все по-голяма сила. Това ни накара да се обърнем и към нашите читатели и да разберем какви са техните очаквания за валутния съюз. Днес ви представяме позицията на Добри Божилов.

Въпросът за бъдещето на еврото и еврозоната е донякъде безсмислен вече, доколкото самата еврозона вече не съществува. Формално евро като валута съществува, но това далеч не е онова "евро", каквото беше заложено при създаването на монетарния съюз и по-късно вписано и в Лисабонския договор.

Оригиналното евро трябваше да е наднационална валута, управлявана  от независима институция, на която никой не може да влияе. Като основна  сила се посочваше именно наднационалният характер, който правеше невъзможно отделно правителство, имащо финансови нужди, да притисне своята централна банка да печата пари.

Реално, за да печата пари, на ЕЦБ й е нужно доста трудно постижимо решение на управителния съвет, състоящ се от представители на различни държави. Теоретично не е възможно да се въздейства на подобна институция.

Друг много важен елемент  на еврото беше абсолютната забрана  на централната банка да купува държавни облигации.

Фактически ЕЦБ беше централната банка-мечта - каквато нямаха нито САЩ, нито Япония. Една централна банка, фокусирана категорично само върху ценовата стабилност и нямаща никакви други задължения нито към политици, нито към държави.

Разбира се, всичко това се оказа просто една мечта. Европейската централна банка твърде лесно преодоля преградите пред печатането на пари и фактически се подчини на европейските правителства. Формалната независимост се разпадна.

Много бързо беше намерена и "вратичка" срещу забраната да се купуват държавни облигации и те вече се купуват. И накрая - ценовата стабилност фактически беше премахната като приоритет, доколкото вече дори официалната инфлация е над лимита от 2%, но ЕЦБ не взема никакви мерки срещу това.

Напротив - тя продължава проинфлационната си политика на "печатане на пари".

С отчитането на тези фактори очевидно трябва да се признае реалността, че настоящото евро и настоящата ЕЦБ са нещо съвсем различно от еврото и  ЕЦБ при създаването им.

Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

77
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Охо, точно дали еврото ще оцелее е много важно за нас. Всичко е приравнено към евро не към марка. Дали евро = марка е друг въпрос. Не съм сигурен, че ако Германия изхвърли еврото, ще иска да ни вземе и нас (европейските ***) да ни спасява.. Защо сме им? Ако ние премахнем борда има два варианта:1. Пазарите или ще ни подкрепят.2. Пазарите ще ни сринат.Ако е 2. и пазарите ни сринат, значи 10 години валутен борд не са ни помогнали с нищо, защото ние не сме се оправили, а разчитаме на помощ отвън. При това положение няма смисъл да сме суверенна държава, и може да приемем чуждо правителство.Ако е 1. - борда ни е помогнал и ние може да започнем да се развиваме нормално. Какъвто и да е резултата не може да живеем вечно във валутен борд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 4 rate down comment 0
Sladkata Malka
преди 12 години
Investor.bg , хубава статия! Въпреки това, не смятате ли за по-полезно вниманието на хората да се насочи не към това дали еврото ще оцелее, а какви са възможностите на държава без реална икономика, но с установен валутен борд към германската марка?!Статията е добра, но далеч не е позитивна, нито разглеждаща българската действителност, а точно това е по-важно в настоящия момент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 12 години
Естествено че го прави непригодно при низходящ икономически цикъл . Дори българския валутен борд доказва че златните пари принасят директно кризите върху населението . При циклична криза вярвам всички са съгласни че една икономическа организация трябва да излезе на по конкурентни позиции . Та за държавите това става с девалвация - било то вътрешна или външна . За малките страни е доказано че вътрешната девалвация / намаляване на пенсии и заплати / е по работещ модел . Обаче искам да видя как страни като Италия , Франция или Германия ще си направят подобно харакири . Обзалагам се че "дисциплинирана" германия още при първите симптоми на стагниране на икономиката и ще смени рязко стила си на говорене - от пестете към харчете . Даже мисля че точно това се случва в настоящият момент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 4 rate down comment 1
george_tn
преди 12 години
++ "Липсата на покупателна способност на населението съчетана със свръхпродукция..." ето тук е заровено кучето. Ще добавя само, че това състояние е съзнателно водена политика за депопулация. Много лесно би могло да се пипне "преразпределението", но то ще резултира в поредния демографски бум...А нашето поколение го чака работа до смърт БУКВАЛНО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 3 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 12 години
Бисмарк не е въвел никаква социална система. Той е въвел държавни пенсии само за държавните служители, и то след като навършат 60 години. Изобщо не може да се сравнява с днешната система. Бисмарковата система би означавала днес пенсии само за чиновниците, и то след като станат на 90 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Един прожектиран филм със "холивудското" заглавие "Голямата Депресия", някой говореше за цикличност.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Просто цитати....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
А защо са ниски лихвите? ..."Причините за кризата лежат във високата степен на либерализация на международния пазар, както и в крайната форма на либерализъм в Щатите по онова време.След войната Европа излиза изтощена без достатъчно собствено производство, което допринася за годините на невероятен икономически ръст за САЩ. Европа отново си стъпва на крака и намалява драстично количеството на внесени стоки, което допринася за свръхпродукцията в САЩ. Системата за кредитиране и ниските данъци върху капиталите довеждат до масова спекулация на борсата. Цените на акциите са в постоянен ръст, който обаче не отразява реалното състояние на компаниите."... Тоя филм сме го гледали май.... "Отворените граници между Европа, Америка и страните от третия свят бързо превръщат кризата в световна. Липсата на покупателна способност на населението съчетана със свръхпродукция довеждат до фалити на огромна част от предприятията, безработица и глад във всички засегнати от кризата страни. *** бива за..".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 1 rate down comment 1
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Ако, е било замислено еврото да не може да се обезценява, това не го ли прави един вид "златни пари" дефакто, по замисъл? Не е ли това едно доказателство, че завръщане към златния стандарт е непрактично?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
Бояне , защо се раздадоха много кредити : 1.Заради ниските лихви или заради Кейнс ? . И не прикривай незнанието с агресия , много лесно се сипят обиди в анонимен форум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още