IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Защо еврозоната е обречена и какво да очакваме от Германия - вижте поредната позиция в дискусията на Investor.bg

08:13 | 03.05.12 г. 117
Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Дискусията за бъдещето на еврозоната набира все по-голяма сила. Това ни накара да се обърнем и към нашите читатели и да разберем какви са техните очаквания за валутния съюз. Днес ви представяме позицията на Добри Божилов.

Въпросът за бъдещето на еврото и еврозоната е донякъде безсмислен вече, доколкото самата еврозона вече не съществува. Формално евро като валута съществува, но това далеч не е онова "евро", каквото беше заложено при създаването на монетарния съюз и по-късно вписано и в Лисабонския договор.

Оригиналното евро трябваше да е наднационална валута, управлявана  от независима институция, на която никой не може да влияе. Като основна  сила се посочваше именно наднационалният характер, който правеше невъзможно отделно правителство, имащо финансови нужди, да притисне своята централна банка да печата пари.

Реално, за да печата пари, на ЕЦБ й е нужно доста трудно постижимо решение на управителния съвет, състоящ се от представители на различни държави. Теоретично не е възможно да се въздейства на подобна институция.

Друг много важен елемент  на еврото беше абсолютната забрана  на централната банка да купува държавни облигации.

Фактически ЕЦБ беше централната банка-мечта - каквато нямаха нито САЩ, нито Япония. Една централна банка, фокусирана категорично само върху ценовата стабилност и нямаща никакви други задължения нито към политици, нито към държави.

Разбира се, всичко това се оказа просто една мечта. Европейската централна банка твърде лесно преодоля преградите пред печатането на пари и фактически се подчини на европейските правителства. Формалната независимост се разпадна.

Много бързо беше намерена и "вратичка" срещу забраната да се купуват държавни облигации и те вече се купуват. И накрая - ценовата стабилност фактически беше премахната като приоритет, доколкото вече дори официалната инфлация е над лимита от 2%, но ЕЦБ не взема никакви мерки срещу това.

Напротив - тя продължава проинфлационната си политика на "печатане на пари".

С отчитането на тези фактори очевидно трябва да се признае реалността, че настоящото евро и настоящата ЕЦБ са нещо съвсем различно от еврото и  ЕЦБ при създаването им.

Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

107
rate up comment 4 rate down comment 1
Danny666
преди 11 години
СЛАДУР мнооогоооо ОБИЧАМ ВЪЗДУХАРИ КАТО ТЕБЕ ха ха ха...Малко ФАКТИ да ти затвора голямата уста щото само това имаш !ИСПАНИЯ :Employment-population ratio - Total 47.9% или по твоите думи при 46 милиона население РАБОТЕЩИТЕ са 22 милиона КАПИШ ?През 2008 година : Повече от 500 000 румънци и близо 100 000 българи живеят сега в Испания, с или без официален статут, според испанските власти.През 2011г:164 000 са българите в Испания, от тях една трета или около 55 000 са от Северозападния регион.Една шеста от тях са деца в ученическа взраст.Та така МИЛИ близо 600 ХИЛЯДИ Румънци и Българи РАБОТЯТ в Испания през 2011г. КАПИШ ? Нема да те светвам колко МИЛИОНА са ИЗПАНОГОВОРЯЩИТЕ от ЮЖНА АМЕРИКА !!!МЪРЗЕЛИВИ ХИТРЕЦИ - това са южняците на Европа. Тарикати дето си мислят че ТЪПИТЕ ГЕРМАНЦИ ще плащат сметката БЕЗКРАЙНО муааахааааа.....Бегай се скрии некъде че си пълна ТРАГЕДИЯ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 1 rate down comment 4
lozkhris
преди 11 години
Aве ***, ти за Америка ли ще ми говориш...46 милиона население има Испания и 20 000 българи там макс.Какво влияние има това при над 10 милиона безработни, от които 50% млади?И какви, смяташ, че са българите там - директори на мултинационални корпорации?!Я се скрий, нещастникНе аз съм п...а, ами ти си селянин, при това не само безхаберен, ами и неук,нагъл и със самочувствие без никакво покритиеФрансетата имат па за такива като тебе думичката ПЕЙЗАНЕвропа затънала, а Щатите па не са ! *** от Юга са най-работните и помощи за безработни няма, сигурно.Айде, у лево, комплексар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 3 rate down comment 1
Danny666
преди 11 години
Ха ха ха значи берат пороткали и мият чинии ха ха ха НА ТОЗИ ОТГОВОР В ЩАТИТЕ БИХА ТИ КАЗАЛИ ПАТЕТИК !!!Значи Испанците са ПОВЕЧЕ от Българите и те НЕМОГАТ ДА РАБОТЯТ тези МРЪСНИ работи ?Ха ха ха МНОГО СИ ПРОМИТ/А мили/а ! Вече се съмнявам че си жена щото само една *** п..ка расъждава така !Същото е положението и в "закъсала" Гърция ! ИСТИНАТА ЧЕ ЕВРОПА Е ЗАТЪНАЛА В МЪРЗЕЛ И СОЦЯЛНИ ХРАНИЛКИ ЗА ***, гласуващи за тези които им ги обещават ! ТОВА Е КРАЙНИЯТ СТАДИИ НА ВСЯКА ДЕМОКРАЦИЯ !От тук има САМО един път РАЗПАД ! Защото мързела ДОБРОВОЛНО НИКОГА НЯМА ДА ПРИЕМЕ ДА РАБОТИ след като с гласуване може и да НЕ работи.Аре чао че е късно и требе да си легам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Българите в Испания мият чинии и берат портокали.Безработицата не идва от този сектор, а от производствения, който е тотално задушен и това не съм си го измислил аз, това е официална статистика.А също и че Европа не е само Германия.Истината е многолика и е за този, който я разбира. За другите е шри-шримат-бхагаватамИ не,няма да си дам заплатата защото работя за нея яко,а паралелът с Германия е толкова уместен, колкото да предложат Осама бин Ладен за Нобелова награда за мир.Все пак на мен никой не ми налага да спра да работя за да си намаля разходите.От тук нататък си без отговор.Дано да схванеш защо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 2 rate down comment 1
Danny666
преди 11 години
Така сега виж какво. За некои неща си прав. Но не може да твърдиш че има няколко истини на този свят. ИСТИНАТА Е ЕДНА - всичко друго е фокус-мокус.За копелдаците от европарламента си прав, ама за Германците...ами щом си толкова серт що не вземеш да си ДАРИШ заплатата на бедните бе пич ?Егоизма е част от ЕСТЕСТВЕНИТ ход на живота ! Капиш ? Само КУМУНАРИ като тебе правят ПОМЕН С ПАРИТЕ НА ДРУГИТЕ.И стига с тази МЕЛОДРАМА за БЕЗРАБОТНИТЕ В ИСПАНИЯ, Гърция или Италия !!!! ПРЕСТАНЕТЕ ПИСА ГЛУПОСТИ !ЗА ТОВА ЛИ В ИСПАНИЯ БАЧКАТ 100-ци ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ и др. ? Може би щото НЕМА РАБОТА ? ха ха ха ....А че не разбираш от къде изгрява слънцето е ВИДНО , ВЕРВАЙ МИ ха ха ха...А забравих за първите 7 години ха ха ха ами К'ВО да се прави не може всите да сме КУЛТУРНИ требе и простаци да има на този свят за да може хора като тебе да изпъкнат ха ха ха ...Смешен си пич !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
НП, сладур,няма нужда от обяснения,забелязваш се отдалеч и без кирилица.Мнението на всеки е право, дадено от Свободата в нормалния свят. Колкото имаш право ти, толкова и аз.Виж, възпитанието е друго нещо - то тръгва с първите 7 и много личи...АЗ имам какво да кажа и го казвам.Ако не ти харесва - това не значи,че ти си прав.Не съм кейнсианец, защото съм против безобразното печатане на пари,както това прави ФЕД. Но не съм и привърженик на егоистичното спиране на всякаква икономическа активност от Германия, само за да си запази излишъците и корпоративните печалби,при това по време на жестока кризаНе знам що е то "псевдо". Дипломата от УНСС, струва ми се, със сигурност Е.А това, че не работя на Уол Стрийт не значи, че не разбирам защо и откъде изгрява Слънцето.И не, не съм луд, при положение, че само в Испания има 25% безработица, но 754 депутати в европарламент/без никаква власт/ със 17 000 Е месечна заплата всеки + бонуси + Барозу с над милион разходи на година...,и още, и още...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 3 rate down comment 1
Danny666
преди 11 години
СЛАДУР значи защо пиша неграмотно на КИРИЛИЦА нема да ти обеснявам. Който ме познава, знае защо е така. А какво общо има правописа и интелекта ..... МАЙ САМО ОБРАЗОВАНИ *** С ДИПЛОМИ ПО ПСЕВДО НАУКИ отдават на това значение. Всъщнос ВСИЧКИ дето няма какво да кажат ВИНАГИ ПРИБЯГВАТ ДО ДОВОДА за ПРАВОПИС ха ха ха... А за НАМАЛЕНИЕ на акцизите в ЕВРОПА - абе ти луд ли си !??? НА ВЛАСТ В ФРАНЖИЯ ДОЙДЕ ЧОВЕК ДЕТО ЩЕ ВДИГА ДАНЪЦИТЕ ДО 75% !!!Европа е свършена !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 1 rate down comment 4
lozkhris
преди 11 години
...освен това:кОмуниститеКеЙНСианист / John Maynard Kaynes/фоЙерверкисоциАлнадоларЪТ, краЯТ / подлог в изречението/ С толкова грешки в един пост може да се похвали не голям разбирач по икономика, а обикновен ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 1 rate down comment 4
lozkhris
преди 11 години
Не съм ти "сладур" защото не ме познаваш, най-малкото. Знам коя е световната резервна валута. Когато обезценяваш валутата, "сладур", намаляваш паралелно и малумните акцизи на горивата, които в ЕЗ са от преди 15 години, когато това беше клуб на богатите.Сега е клуб на мизерията. И така бензинът ти нема е 4 лв.Така че не се опитвай да ми даваш акъл, ами гледай да научиш нещо, щото в противен случай си просто бивш соц-доцент в УНСС. П.С. Пише се раСтеж, а не раЗтеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Позволете да се самоцитирам в този контекст:"В европа трябва драстично сваляне на заплатите и връщане на заводите обратно от азия в европа." Печатане на пари за запазване на сегашното статуково ще облекчи за малко, но натрупаното напрежение ще се покаже след няколко години, дори по малко от 5. Защото интервалите в цикличността в момента са много малки. Ако продължаваме така зъбчатките ще се счупят от напрежението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още