IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Защо еврозоната е обречена и какво да очакваме от Германия - вижте поредната позиция в дискусията на Investor.bg

08:13 | 03.05.12 г. 117
Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Дискусията за бъдещето на еврозоната набира все по-голяма сила. Това ни накара да се обърнем и към нашите читатели и да разберем какви са техните очаквания за валутния съюз. Днес ви представяме позицията на Добри Божилов.

Въпросът за бъдещето на еврото и еврозоната е донякъде безсмислен вече, доколкото самата еврозона вече не съществува. Формално евро като валута съществува, но това далеч не е онова "евро", каквото беше заложено при създаването на монетарния съюз и по-късно вписано и в Лисабонския договор.

Оригиналното евро трябваше да е наднационална валута, управлявана  от независима институция, на която никой не може да влияе. Като основна  сила се посочваше именно наднационалният характер, който правеше невъзможно отделно правителство, имащо финансови нужди, да притисне своята централна банка да печата пари.

Реално, за да печата пари, на ЕЦБ й е нужно доста трудно постижимо решение на управителния съвет, състоящ се от представители на различни държави. Теоретично не е възможно да се въздейства на подобна институция.

Друг много важен елемент  на еврото беше абсолютната забрана  на централната банка да купува държавни облигации.

Фактически ЕЦБ беше централната банка-мечта - каквато нямаха нито САЩ, нито Япония. Една централна банка, фокусирана категорично само върху ценовата стабилност и нямаща никакви други задължения нито към политици, нито към държави.

Разбира се, всичко това се оказа просто една мечта. Европейската централна банка твърде лесно преодоля преградите пред печатането на пари и фактически се подчини на европейските правителства. Формалната независимост се разпадна.

Много бързо беше намерена и "вратичка" срещу забраната да се купуват държавни облигации и те вече се купуват. И накрая - ценовата стабилност фактически беше премахната като приоритет, доколкото вече дори официалната инфлация е над лимита от 2%, но ЕЦБ не взема никакви мерки срещу това.

Напротив - тя продължава проинфлационната си политика на "печатане на пари".

С отчитането на тези фактори очевидно трябва да се признае реалността, че настоящото евро и настоящата ЕЦБ са нещо съвсем различно от еврото и  ЕЦБ при създаването им.

Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

57
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Хайдееее къде зацикли ?!? Ало мили досега за СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА пишеше сега изведнъж капитализъм и за разни статуи се отнесе.Къде му е КАПИТАЛА на сегашната ПЕРВЕРЗИЯ наречена съвременна икономика. Можеби ДЪЛГА И ПРОИЗЛИЗЩИТЕ от него пари в системата ?Стига си писал глупости. Ако искаш да ни убедиш че ще ПЕЧАТАТ нема нужда, всички знаем че това е единственият изход. Въпроса е дали КРАЯ ще е по-добър от предполагаемата ТРАГЕДИЯ на бърз фалит ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 0 rate down comment 1
партиен куфар
преди 12 години
Голямия проблем е дълговото бреме.Когато нямаше такива равнища на задлъжнялост -Банките даваха щедро заеми .Така де нали от това печелят.Предприемчивите и смелите /цветът на нацията /изполваха това и даваха най- доброто от себе си , като по този начин печелеха не само те , но и обществото като цяло.Но парите са дълг , който трябва да се връща , при това с лихва.В един момент се оказва , че дълговото бреме вече е непосилно и банките изпадат в паника , -не могат да си вземат главниците , да не говорим за лихвите и вече не дават кредити.Някои от тях са толкова голями банки, че вместо да фалират се налага да бъдат спасявани, за да рухне систематаИ така се оказва , че вече като няма кредити , не може да се реализира творческия потенциал на хората за съзидание.Тоест Парите от средство за прогрес вече играят обратната роля - спъват развитието .От гледна точка на човечеството проблема може да бъде решен с проста формула - FORMAT DISC!!!Тоест изчистват се всички дългове ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Ти май не четеш , а просто коментираш . Намесата на държавата чрез директна намеса в икономиката работи само в краткосрочен план . В средно срочен и дълго срочен трябват сериозни структорни реформи . Ако няма такива се затъва в блатото на стагфлацията - справка Европа и Америка през 70-те и Япония през 90-те . Сега като гледам Америка се е запътила отново на там . А апропо , след 70-те кенсианството отстъпва водеща роля на монетаризма като икономическа теория . Сега той изживява неговите си 70-те години .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Защо пишеш пълни тъпотии, много ми е чудно. Да ниските лихви изкривяват пазара, НО КОЙ ГИ ПРАВИ НИСКИ И ЧИЯ Е ПОЛЗАТА???? Естествено държавата за да може да си увеличава държавния дълг то това е най-важното на Кейнс е че БВП се увеличава чрез заеми !!!! е той не го казва директно само казва чрез бюджетни дифицити, а как се покриват те ??? то трябва да си абсолютно *** за да не се сетиш. Ако можеха в САЩ в момента щяха да ги направят и отрицателни лихвите, но тогава всички и най-простите хора щяха да разберат, че всъщност никога не са и мислили да ги връщат тия дългове. Та затова теорията на Кейн е добра до едно време докато се стигно до момента на няма кой да ти дава повече пари на заем, затова в момента това прави ФЕД печатницата на долари, но ДОКОГА ??? нали се сещаш че няма как да е вечно, това си е една класическа пирамида и не трябва да се види пирамидата на Мадоф, а пирамидата на Кейнс защото той го е измислил много по-рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
Дани , измамата анти цикличност съхрани капитализма в сегашният му вид . Иначе отдавна статуята на свободата да беше заменена с другаря Ленин . Ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Проблема на дефлацията е че не само прави парите по "ценни" , а и разрушава общественно политическия строй . Инфлацията е данък който всички ние ще плащаме , сега до колко тя ще излезе от контрол предстои да видим . Аз лично не вярвам да не може да се контролира , доколко "свободен" пазар в чистия му вид не съществува . Ще видим - живеем в интересни времена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Понякога все пак си струва да се платят примерно 100 милиона за да се спаси нещо, което е отнело много години и усърдна работа, зад които стои сумарна стойност от реални активи за примерно 1 милиард.Да не се спаси такова нещо също може да е вид прахосничество. Количеството на кеша не е най-важното все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
Мислиш ли ? Подобна политика последно доведе до В.С.В ако не си забравил . А Мизес е красив за четене , но не приложим при големи общества или международната конспирация нему прилага теориите според теб ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 0 rate down comment 0
партиен куфар
преди 12 години
Понеже не виждам алтернатива на това освен ЕЦБ да последва примера на ФЕД да печата пари-смятам че , рано или късно инфлацията ще излезе изпод контрол.Инлацията обаче унищожава стойността на парите , докато девалвацията ги прави по ценни.Така , че мога още сега дам смелата хипотеза , че в нашия живот можем да станем сидетели на безпрецедентния случай за отмиране , изчезване на парите като разплащателно средство.Човечеството се развива по възходящ сценарий , аз съм оптимист за неговото бъдеще.За нас - тази възможност да изчезнат парите ни изглежда абсурдна , но хората стават все по осъзнати и Бог или " Невидимата ръка " за която говори Адам Смит ще ни тласнат към естествения процес на отказване от парите.За времето си те са изиграли прогресивна роля , но в момента те за съжаление са вече спънка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
" Не мога обаче да разбера защо всички са против анти цикличната политика априори . "Мили data ВСЕКИ МИЛЕЩ човек е ПРОТИВ тази ИЗМАМА наречена АНТИЦИКЛИЧНОСТ !Особенно като разбере СРЕДСТВАТА които ИЗМАМНИЦИ като ДРУГАРЯ Кейнс предлага !Мили цикличността е ЕСТЕСТВЕН природен процес. Без него имаме НАТРУПВАНЕ на изродии, а както казват твойте приятели Марксистите количествените натрупвания водят до к... ха ха ха...Очаквай скоро ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ да е целата с знаци на $ и ЕВРО ! ха ха ха ..така де качествени изменения. Или ако ти харесва да получаваш ЗАПЛАТАТА си на РОЛКИ ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още