IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: Реално няма какво да се облага с новия данък върху лихвите

Икономистът посочва, че лихвите по депозитите едва успяват да покрият инфлацията, която изяжда спестяванията

09:20 | 12.10.12 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Г. Ангелов: Реално няма какво да се облага с новия данък върху лихвите

По последни данни на БНБ средната лихва по съществуващи срочни депозити на домакинствата в България е 4,16-4,18% на годишна основа. За новооткрити депозити лихвата е малко под 3% годишно. Т.е. лихвите по депозити са между 3 и 4% годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
И забели за не говоря за богати и бедни . Просто има принципи на данъчното облагане които трябва да се спазват . За да е ефективен и справедлив плоския данък трябва да е повсеместен - върху всички доходи . В противен случай хората с ниски доходи са не пропорционално натоварени .Съвсем друга е темата за пропорционално облагане . Там е друга бирата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 11 години
Други дестинации ? Я дай подобни с по ниски данъци ? За сведение лихвените равнища в ошфорните зони са от порядъка на 0.25 %-1 % годишно . Дори и с 10 % данък нашите са далеч над тях . Навсякъде в нормалния свят никой не стимулира рентиерството . Ако имаш данни различни с радост ще се запозная с тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
OKY
преди 11 години
Разбрахме, че нямаш депозит! Това не е довод по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto
преди 11 години
Това сериозно облагане на пасивните доходи ще доведе до две последствия - Първото ще се острижат още повече най-бедните.Второто големите играчи ще пренасочат парите си в други дестинации. Не случайно Англия драпа с нокти и зъби против данъкът за финансовите транзаккции от страх да не си съсипе Лондоското сити, което е един непресъхващ извор на финансови потоци!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
OKY
преди 11 години
Ползи ли? Да, има ползи! Проблемът е, че ползите не са за обикновените хора. Ако някой ми дава 100% гаранция, че прибраните данъци от държавата се харчат само и единствено за целите на народното благо, то тогава съм склонен всички данъци да бъдат увеличени. Но да се чудиш от къде да увеличиш приходите в хазната и при това да посегнеш на малкото допълнителни доходи, които имат хората (не говоря за малкият процент свръх богати - от тях можеш да изземеш по много други начини), за да правиш разходи по съмнителни проекти и инициативи залегнали в проектобюджета, то това е вече НАГЛОСТ. Сигурен съм, че в държавата има стотици разходни канали, от които изтичат стотици милиони, които могат да бъдат спрени, вместо да се търсят такива *** решения за попълване на дупки в бюджета. Едно е сигурно, тези хубавци втори мандат няма да видят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 11 години
Всички в Европа правят такива защити, било то с данъчни облекчения, било то с програми за субсидиране и така им връщат част от средствата. Само при нас бюджета се помпи, за да се покрият исканията на чиновниците, най-вече от силовите министерства. И изобщо най-важния въпрос държавата да разпределя максимално справедливо благата събрани от всички нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 5
data
преди 11 години
Ако има плоско облагане то трябва да е на максимална база и в никакъв случай не трябва да се допуска изключения - те са не морални и несправедливи към плащащите данъци . Друг такъв доход е рентата върху земеделските земи . И вобще пасивните доходи в една икономика трябва да бъдат сериозно облагани .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
KPDOLE
преди 11 години
Както се забелязва от малкото хора с финансова култура у нас, всички промени, които се правят в данъчните закони в милата ни родина, са насочени към облагане на приходната част, като се дават за пример законовите практики в "нормалните" държави (при това доста манипулативно). Всички облекчения обаче, които съществуват за т.н. "нормални хора", просто не се споменават и коментират, защото току виж българина разбрал на какъв пладнешки грабеж е подложен. Както казва моят баджанак (живеещ в САЩ и работещ като електро инженер) - "Тварде съм беден за да се върна да живея в България". На хората там даже разходите за преместване от едно жилище в друго им се приспадат в годишната декларация, да не говорим за семейното подоходно облагане и десетките други облекчения, които имат. Просто се разчита на тоталната неинформираност на народо-населението, както винаги! И така ще бъде во веки веков. Все пак ограмотяването на хората у нас много внимателно се следи да клони към 0. Току виж поискали права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
Ironhorse
преди 11 години
Лелеле,този Ангелов напоследък прави само и единствено *** изказвания !Като няма защо е цялото това рИване.Ще Ви кажа какво е решил Дянков.През 2009 г. се опита да издаде ДЦК за физически лица, тогава от БНБ и Хърпърцумян скочиха, че така се създавала конкуренция на банките.Сега Дянков, през 2013г, ще пусне краткосрочни ДЦК за физически лица.Това направо ще извади от нерви банкерите.ДЦК са дори по-сигурни от влоговете в банките, и то за суми включително над 100К.Плащаната лихва по ДЦК е съизмерима, а в някои случаи и по-добра от влоговете.И сега се плаща данък от юридическите лица върху доходи от лихви.От къде на къде физ. лица няма да плащат !!!На всеки му стана ясно, че масово собственици на големи фирми си прехвърлят милиони на себе си и ги слагат на депозит, за да избягнат плащането на данъци.Дянков е номер едно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 11 години
Нещата няма да си дойдат на местата само с облагане. А ще си дойдат на място с икономическо съживяване. Това правителство не направи нищо за бизнеса. Стъкмената макроикономическа стабилност е само една финансова еквилибристика, с която не може да се замаже нито свитото потребленние, нито проблемите в реалния сектор. Само с данъци не става! Досущ като с акциза на цигарите - като върнат прогресивното подоходно облагане, ще върнат и сивата икономика! Постъленията от акциза на цигари са намалели с 200 милиона лева, след неговото увеличение!!! Има много хора, които са по-умни от държавата /която в същността си е сбор от чиновници на заплата/ и те /умните/ знаят как да намерят цаката на всяко едно глупаво държавническо решение. За това накрая данъчния пешкир го обира баба Пена и Гунчо зарзаватчията! Както казват франсетата "Села ви!"!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още