IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва да се признават разходите и на физическите лица, не само на фирмите

По този начин колкото повече пари под формата на разходи един човек "влива" в икономиката, толкова по-малко пари ще взима държавата от него, казва Данаил Петров

16:00 | 19.10.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Трябва да се признават разходите и на физическите лица, не само на фирмите

Смятам, че прогресивен данък няма да увеличи конкурентоспособността на населението, нито ще извади повече пари от джобовете на "богатите", заявява Данаил Петров в писмо до редакцията на Investor.bg по повод статията Плоският данък е реално прогресивен в ущърб на бедните.

"По-скоро унас трябва да се въведе практиката за признаване на разходи на физически лица, в т.ч. битови и режийни разходи, МДТ, преки разходи за живот - телефония, интернет, наем, градски транспорт и др., смята Петров.

По този начин, реално, колкото повече пари под формата на разходи един човек "влива" в икономиката, толкова по-малко пари взима държавата от него. Респективно, ако печелиш 1 000 единици, а преките разходи за живот са 100 единици и останалите 900 са депозирани в банка - всеки месец плащаш данъци.

В Германия, доколкото съм запознат, има близо 40% корпоративен данък върху печалби над 5 млн. евро. Ето как може да се взимат пари от истински богатите и как да се стимулира те да харчат парите вътре в икономиката, с цел да увеличат разходите си и респективно намалят данъци", е мнението на Петров.

"Законодателят трябва да изчисти данъчната терминология и вместо да се говори за печалба, приходи, доходи, даже пасивни доходи, да се говори само за едно - печалба. Това ще направи безпредметни спекулациите като тази статия, защото ще доведе до облагането само на нетен доход или печалба - както искате го наречете", споделя и коментаторът Спящият бик в коментар под въпросната статия. 

В обобщение, физическите лица плащат 10% данък на база приходите, докато фирмите на база 10% от печалбата (разликата между приходи и разходи), което е явна неравнопоставеност. Единствените фирми, чиито приходи са обложени с данък са застрахователите (без животозастрахователите), където приходите от застраховки се облагат с 2%.

Какво мислите за данъка върху лихвите? Какво трябва да се промени в подоходното облагане според вас? Очакваме позицията ви на info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още