IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абсолютна давност с правописни грешки

В състояние ли е текстът за абсолютната давност да премахне фигурата на вечния длъжник?

12:53 | 05.02.14 г. 5
<p>
	Адв. Теодор Тодоров, Снимка: Личен архив</p>

Адв. Теодор Тодоров, Снимка: Личен архив



Съществува и мнението, че задлъжнелите граждани търпеливо ще изчакат да изтекат 10-те години и отново ще вземат заеми, без да ги плащат. Забравяме обаче да попитаме ще има ли кой да им ги даде? По-скоро не. За тази цел особено полезно би било създаването на регистър на такива длъжници. Въвеждането на понятието „кредитна история” ще има положителен ефект върху гражданския и търговския оборот.

Абсолютната давност би дисциплинирала кредиторите

Наличието на краен срок, в който кредиторите трябва да съберат вземанията си, би имало дисциплиниращ ефект за тях. Освен това, абсолютната давност би ги поощрила да проучват по-внимателно длъжниците си преди да им отпускат заеми. Положителна последица от всичко това би било намаляването на лошите кредити. Това би дало възможност на банките, например, да предлагат по-качествена кредитна услуга, която да доведе до стимулиране на бизнес инициативността на гражданите и до подобряване на цялостния икономически климат в страната.

Законопроектът е неясен и неточен

Съществен проблем на законопроекта е неяснотата за кои задължения ще се прилага. Според предложения нов чл. 112а всички необезпечени вземания срещу физически лица се погасяват „с изтичането на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която задължението е станало изискуемо”. В този вид на текста могат да бъдат разграничени две тези за приложението на абсолютната давност.

От една страна, ако бъде приета, тази промяна ще влезе в сила 6 месеца след обнародването й и ще има действие занапред (ex nunc). Да разгледаме обаче следната хипотеза. През септември 2010 г. длъжник спира да погасява вноските по свой заем. По смисъла на предложения текст 10-годишната давност за него започва да тече от 1 януари 2011 г. Но към 2011 г. абсолютната давност не е била приета, а предложената сега норма не предвижда обратно действие (ex tunc). Създава се вътрешно противоречие, което би довело до проблеми в правоприлагането. Не става ясно дали в обхвата на абсолютната давност попада просроченото от 2010 г. задължение и от кой момент започва да тече за него 10-годишния срок.

Ако приемем, че законът ще се прилага за задължения, чиято изискуемост ще настъпи в бъдеще (т.е. след влизането в сила на промяната), то евентуалните положителни последици от този правен институт ще се проявят най-рано след 10 години. Този срок не изглежда особено близък във времето с оглед на нарастващите обществени очаквания за скорошно отпадане на фигурата на „вечния длъжник”.

От друга страна, би могло да се приеме, че текстът на законопроекта урежда и задълженията, чиято изискуемост е настъпила преди влизането му в сила. Изтичането на определен давностен срок е юридически факт. Нека обърнем модела и приемем, че определящо за абсоютната давност е не кога едно задължение е станало изискуемо, а кога е настъпил фактът на изтичане на 10-годишния давностен период. От тази гледна точка може да се приеме, че изтичането на периода от време (в случая 10 години) представлява нов и отделен юридически факт и какво следва от това казва действащият към съответния момент закон.

Да разгледаме задължение, станало изискуемо на 1 септември 2004 г. Ако законодателните промени за абсолютната давност влязат в сила условно от 1 юли 2014 г., то тогава фактът на изтичане на 10-годишния давностен срок за това задължение ще настъпи на 1 януари 2015 г. и на тази дата вземането на кредитора ще се погаси по давност. В тази хипотеза приемаме т.нар. „незабавно действие” на закона – т.е., че абсолютната давност би била приложима и за заварените случаи.

В преходните и заключителни разпоредби на проектозакона не е регламентирано ясно коя от тези две хипотези ще се прилага. Липсата на категоричност по отношение на действието на абсолютната давност може да доведе както до много сериозни проблеми в правоприлагането на този институт, така и до сътресения в самия граждански оборот.

Институтът на абсолютната давност има своите достойнства и заслужава да получи сериозно и задълбочено обсъждане. Остава обаче убеждението, че предложеният законопроект не постига поставените цели и дори въвежда неясноти. Такъв законопроект трябва да бъде лишен от популизъм и да не се създава набързо, за да обслужва определено лоби. Важно е архитектите му да бъдат водени от обществения интерес и да предложат солидни аргументи в полза на абсолютната давност, за да гарантират нейното нормативно дълголетие.


Предложените нови текстове в ЗЗД:
„§ 1.Създава се нов чл. 112а със следното съдържание:
Чл. 112а (1) С изтичането на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която задължението е станало изискуемо, се погасяват всички необезпечени вземания срещу физически лица, независимо от спирането или прекъсването на давността, освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.
(2) Разпоредбата на алинея 1 не се прилага за задължения на физически лица, упражняващи търговска дейност като еднолични търговци.
ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА
§ 2. Законът влиза в сила в шест месечен срок от деня на обнародването му в Държавен вестник.”

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
"""Наличието на краен срок, в който кредиторите трябва да съберат вземанията си, би имало дисциплиниращ ефект за тях."""Да, малките отдолу, дето хабер си нямат за голямата игра на големите, като насъскани кучета ще гонят "длъжниците", заплахи, телефонни обаждания, съобщения, препродаване на дълга, съдилища/ Collection agency.... но който знае играта/ все още не съм от тях, .но който знае играта е построил комунизма нa Маркс и Енгелс, комунизъм без водеща роля на партията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
"""Това, че после доброволно им плащаш "кеш" ВТОРИ път, си е по твой избор. """И точно тук е скрито едно знание, което споменах един път за това, че в Америка си плащат "кеш" къщите.Но няма как да стане само по форумите да се обясни.Още повече, че познати българи да го правят не познавам, само американци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Относно първия ти аргумент, и така да е, какво от това?Банката вече един път е спечелила, само защото Ти си благоволил с подписа си да вкараш оборотни пари в системата!Това, че после доброволно им плащаш "кеш" ВТОРИ път, си е по твой избор. По втория аргумент, същия коментар.За третия, само че срока е СЕДЕМ години, вече го коментирах нялъде!СЕДЕМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
"""Да се даде възможността на длъжниците да се върнат обратно в гражданския оборот"""Ей това е само вярното!Ако няма опрощаване на дълговете, системата спира.Губят банките, защото те печелят пари на базата на подписа за искащия кредит.Ако никой не иска кредит, банките са аут от бизнеса.Да, звучи нелепо, но е факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
ПИЧ
преди 10 години
Адвокатина не е съвсем прав, ето няколко аргумента:1. Длъжници, на които им остава 1-2-3 години до настъпване на давността, тотално ще се покрият и няма да плащат нищо2.Ще започнат да се натискат длъжници за да преподпишат нови документи3. Нищо не се казва за заварените изпълнителни производства, защото ЗЗД третира възможността да се поиска по съдебен ред вземането и за това е тази 10 год. абсолютна давност. А какво става с висящите изп.дела, те не са предмет на този закон- за задълженията и договорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още